Заради кризата морски агенти си въртят номера
Автор: Екип Varna24.bg 11:05 / 18.05.2009Коментари ()1044
© Varna24.bg
Истинска анархия е настъпила на пазара на агентийски услуги. Корабните посредници подбивали цените няколко пъти и почти никой не се придържал към приетата от Българската асоциация на корабните брокери и агенти (БАКБА) тарифа. Според запознати, причина за безконтролната надпревара била сериозната криза в бранша. Компаниите прилагали нелоялни практики за привличането на клиенти. При нормални услови и при използването на тарифата за обслужването на 25 000-тонен кораб агентът трябвало да начисли такса от около 2800?. От известно време обаче клиентите можело да получат и оферти за по около 700-800? за същата работа. Корабособствениците с охота се възползвали от ситуацията и показвали на агенциите конкурентните оферти, в търсене на още по-ниска цена.

Това се върши от фирми, които не са членове на асоциацията, смята председателят й кап. Никола Христов. По думите, му членовете на БАКБА се опитвали да се придържат към утвърдената тарифа въпреки кризата в бранша. Той посочи, че поне 90% от 52-те компании в редиците на асоциацията ползвали ориентировъчните цени. Правели се само минимални отстъпки.

Капитанът калкулира, че издръжката на една агентийска компания излизала около 5000 евро на месец, а средно се обслужвали по 2-3 кораба. Фирми, които предлагат толкова ниски цени, нямало как да вържат баланса в края на месеца. Той призова Националната агенция по приходите да проследи откъде получават средствата си тези фирми. Кап. Христов заяви, че е налице нелоялна практика, в която отстъпките, които давали влекачите, не се приспадали на корабособственика, а се прибирали от агентите-измамници. Такива фирми обаче ще останат на пазара не повече от няколко месеца, защото влекачите днес дават отстъпки, а утре може и да не ги правят, смята председателят на БАКБА.

Според него, по-големият проблем в ситуацията били необосновано високите тарифи на влекачите във Варна и Бургас. У нас цените били близо 2 пъти по-високи от тези в Русия и Украйна. Това, заедно с високите пристанищни такси все повече отблъсквало превозвачите.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zaradi-krizata-morski-agenti-si-vurtyat-nomera-90818
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.