Омбудсманът скастри общината за такса смет
Автор: Екип Varna24.bg 10:35 / 19.05.2009Коментари ()904
© Varna24.bg
Националният омбудсман Гиньо Ганев е дал препоръки на община Варна, да промени Наредбата си за местните данъци и такси. Причината е липсата на регламент за освобождаване от такса битови отпадъци за онези имоти, които не се ползват. Омбудсманът счита това за противоречие със Закона за местните данъци и такси и нарушава правата на гражданите.

Морската община е единствената, в чиято наредба подобна регламентация липсва, посочи шефката на дирекция "Местни данъци" в администрацията Венцеслава Коева.

Въпреки изложените от нея мотиви и писмото на омбудсмана членовете на постоянната комистия "Финанси и бюджет" към местния парламент отложиха вземането на решение по казуса. Те прецениха, че първо е необходимо да видят какъв ще е предполагаемият финансов и икономически ефект, за да се види как ще се отрази това на приходите. Коева обаче не може да посочи с какъв процент ще спаднат парите от такса битови отпадъци, ако се освободят гражданите, които не ползват имотите си, защото анализ все още не е правен. Единственото, което било ясно е, че за да не се нарушат разчетите по план-сметка "Чистота" за тази година се предвиждало изменението да действа от следващата.

Към момента в комисията съществува негласно споразумение, че всички подобни искания от граждани и фирми се отхвърлят. Червеният съветник Пламен Начков поиска и алтернативни, по-ясни критерии, на база на които ще се преценява дали да се освободи лицето от таксата за битовия отпадък. Съгласно предложеното от администрацията освобождаването може да стане след декларация, че имотът не се ползва, както и бележки от енергото и ВиК, че токът и водата са спрени. Коева посочи, че текстът е взаимстван от наредбата на община Пловдив и там механизмът действа доказано.

Съветниците бяха единодушни и в това, че общинската администрация няма капацитета и възможността да провери дали имотите в действителност се ползват, или не. Вече има заведени доста дела срещу общината за неправомерно начислената такса, опита се безуспешно да ги убеди в необходимостта от измененията Венцеслава Коева.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Ombudsmanut-skastri-obshtinata-za-taksa-smet-91013
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.