Над 1 млн. лв. ще усвои Суворово за подобряване и доизграждане
Автор: Екип Varna24.bg 11:21 / 21.05.2009Коментари ()635
©
Над 1 млн. лв. ще получи община Суворово за подобряване и доизграждане на ВиК инфраструктурата. На 20 май в зала 1 на общинската администрация се проведе среща с гражданите за представяне на резултатите от изпълнението на проект „Подготовка на инвестиционен проект „Доизграждане на канализационна и подмяна на водопроводна мрежи - гр. Суворово" Проектът е в рамките на Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013", Приоритетна ос 1 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населени места над 2000 жители и в населени места под 2000 жители, попадащи в градски агломерационни ареали". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейската общност. Обща стойност на проекта е 1 064 400 лв., от които съфинансиране от Кохезионния фонд - 851 520 лв. (80 % от общата стойност на проекта), съфинансиране от държавния бюджет - 212 880 лв. (20 % от общата стойност на проекта). На срещата присъстваха представители на обединение „ЛЕСС - Евроконсулт" - спечелили конкурса за изработване на работен проект, екипът за управление на проекта, кметът на общината инж. Павлин Параскевов и граждани.

Задачата на фирма „ЛЕСС", в рамките на обединението, е да подготви инженерната част на проекта, а именно да проучи наличните водопроводна и канализационна мрежи на населеното място и да предложи план за тяхното развитие и обновяване. Поради липса на предни разработки проектантът трябваше да извърши трифазно проектиране, а именно прединвестиционно проучване, идеен проект и работен проект. Срокът за изработване е 6 месеца и започна да тече след получаване на финансиране от Министерството на околната среда и водите.

Канализацията в града е строена главно през миналия век и обслужва малка част на града, около 20 - 25 % от територията му. Липсата на канализация е много сериозна пречка за икономическото развитие на града. Териториите, намиращи се западно и северозападно от гарата, и определени за промишленост в настоящия момент нямат канализация. Същото се отнася и за промишлените площадки над ж.п. прелеза, както и за площадката на бившия стопански двор. Град Суворово не разполага и с дъждовна канализация, с изключение на малка територия около централния площад. Тази канализация е строена също през миналия век. При по-сериозни валежи в населеното място, поради равнинния характер на релефа, дъждовните води не могат да оттекат към дерето, събират се и се получават частични заблатявания.

Суворово се снабдява с питейна вода от два дълбоки сондажа с дебит около 25 л/с. Водоснабдяването изцяло е гравитачно. Мрежата обслужва около 85 % от населението. На много места в града има дублирани водопроводи, направени немотивирани връзки с неправилно разпределение на водните потоци. Липсва измерване на водата. По приблизителни данни загубите на вода са над 60 %.

Въз основа на прединвестиционното проучване, идейната разработка и изготвените финансови анализи от обединението „ЛЕСС- Евроконсулт", бе подготвена апликационна форма, с която община Суворово кандидатства в Министерството за околна среда и води за финансиране от Европейския съюз за извършване на строителните работи по ВиК мрежата на гр. Суворово. Общата стойност за трите години (2009-2011) за проучване, проектиране, закупуване на машини и оборудване, техническа помощ и други възлиза на 44 288 505 лв. без ДДС. Проектът предвижда полагането на 37 500 м нова водопроводна мрежа. За да не се нарушава нормалното водоподаване към отделните абонати по време на строителство в стойностната сметка на проекта са включени средства на изпълнение на временни водопроводни връзки към отделните имоти. Във връзка с осигуряване на нормално движение в населеното място по време на строителните работи се разработва проект за „Временна организация на движението", който се съгласува и изпълнението му трябва да се контролира от пътната полиция.



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Nad-1-mln-lv-shte-usvoi-Suvorovo-za-podobryavane-i-doizgrazhdane-91411
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.