Скакалците постепенно изместват от трапезата месото | ||||||
| ||||||
Диетолозите са открили големи количества антиоксиданти и други хранителни вещества в телата на скакалци, копринени буби, мравки и други насекоми. Това ги направи и в бъдеще не само хранителни, но и по-полезни заместители на месото, пише списание "Frontiers in Nutrition". Според експертите им насекомите са отличен източник на протеини, ненаситени мастни киселини, минерали, витамини и фибри. Насекомите са сред най-древните безгръбначни на Земята. Появяват се преди около 400 милиона години и дълго време доминират както в морето, така и на сушата, където са първите сред всички многоклетъчни животни. Днес има около десет милиона вида насекоми. Тяхната обща маса, според последните изчисления на изследователите, е около 17 пъти по-голяма от тази на всички хора на Земята и 8 пъти по-висока от тази на всички крави и свине на планетата. След като вече два милиарда души на Земята редовно ядат насекоми, остава да убедим и останалите шест милиарда, че това не е толкова лоша идея. Ако хората осъзнаят, че те са полезни, няма да ни се налага да ги принуждаваме, за да разрешим много климатични и екологични проблеми, споделя италианският учен Серафини пред списанието. Заедно с неговите колеги са разработили диета само от насекоми, като са изследвали какви хранителни вещества съдържат много от популярните видове "годни за консумация" безгръбначни същества, които са популярни в страните от Югоизточна Азия. Тя включва не само скакалци, мравки и други обикновени насекоми, но и екзотични видове като тарантули и скорпиони. Учените твърдят, че консумацията на скакалци, мравки, цикади, гъсеници от копринени буби и африканските пеперуди , било изключително полезни, защото имали два пъти по-високо съдържание на антиоксиданти от портокаловия сок и зехтина. |