РЗОК – Варна: 3-месечните рецепти се изписват с една потребителска такса
Автор: Екип Varna24.bg 16:14 / 01.06.2009Коментари ()780
Във връзка с множество запитвания на здравноосигурени лица за дължимата потребителска такса при издаването на тримесечните рецепти, РЗОК във Варна заявява: тримесечните рецепти за лекарства, които здравната каса заплаща частично или напълно, се издават с един преглед при общопрактикуващите лекари, за което пациентите заплащат САМО една потребителска такса. Потребителската такса се дължи за извършен медицински преглед.

До днес в РЗОК - Варна, бяха сключени договори със 122 аптеки от Варна и региона, които ще си партнират със здравната каса. На собствениците на пет аптеки са им връчени съобщения за нередности в изискващата се документация по закон. След отстраняването им РЗОК - Варна, има готовност да сключи договори и с тях. Само четири аптеки, които са били досега партньори на здравната каса, са отказали да сключат договори по време на това договаряне.

От вчера в сила е новият позитивен лекарствен списък. Списъкът на лекарствата е публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването и на сайта на НЗОК. По него от днес ще бъдат изписвани лекарства за домашно лечение, заплащането на които касата ще поема напълно или частично. Рецепти, издадени след 1 юни тази година, които съдържат отпаднали от позитивния лекарствен списък медикаменти, няма да се изпълняват от аптеките и няма да бъдат заплащани от НЗОК. Рецептите, които съдържат липсващи в новия позитивен списък лекарства, ще бъдат изпълнявани от аптеките и заплащани от здравната каса само ако са издадени преди 1 юни тази година. Списъкът на отпадналите от позитивния списък лекарства е на разположение на лекари и аптеки.



https://www.varna24.bg/novini/varna/RZOK-Varna-3-mesechnite-recepti-se-izpisvat-s-edna-potrebitelska-taksa-93248
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.