Иманяр отнесе глоба заради старинни монети
Автор: Екип Varna24.bg 10:41 / 03.06.2009Коментари ()712
50-годишният Пейчо И. от Ген. Тошевското село Росица ще плати административна глоба от 800 лева, наложена му от Добричкия окръжен съд, за това че в продължение на две седмици държал 49 старинни монети, без да уведоми властите. В момента монетите са в Румъния и се отнемат в полза на държавата.

През януари 2007 г. с помощта на металотърсач Пейчо открил в землищата на селата Житен и Царевец метални предмети и 47 монети - емисии на Римската империя от IV в. след Христа, 1 монета - емисия от Македония от времето на Александър III, и 1 монета - емисия на Османската империя - акче от XVI в. Той прибрал находките в автомобила си, а металотърсача в багажника. Скоро след това отишъл с колата си в Румъния. На територията на окръг Констанца бил спрян от полицейски патрул за проверка. Полицаите открили старинните монети. Румънските власти започнали наказателно производство за нарушаване на Закона за опазване на движимите паметници на румънското културно наследство. Според назначената експертиза, монетите са обикновени предмети на националното културно наследство, значими за местната и националната история и археология, които се намират на територията на България, Румъния, Гърция и т.н.

На 16 май 2008 г. Главната прокуратура към Апелативния съд в Констанца е поискала трансфер на наказателното производство.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Imanyar-otnese-globa-zaradi-starinni-moneti-93537
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.