Не стигат леглата за болни малчугани
Автор: Екип Varna24.bg 10:00 / 10.06.2009Коментари ()1066
Варна страда от остър дефицит на леглова база за болни малчугани, алармира за пореден път доц. Иван Гълъбов, началник на Първа детска клиника в университетската МБАЛ "Св. Марина" и шеф на катедрата по педиатрия в Медицинския университет. Преди 20 г., когато населението на града е било два пъти по-малко от сега, е имало около 220 легла за подрастващи в стационарите, а днес те са под 120 - в "Св. Марина" и в "Св. Анна".

"Пикови сезони вече няма, целогодишно клиниките се препълват. Най-тежко е през есента и зимата, когато се налага дори да връщаме пациенти. Случвало се е да отказваме прием на по 4-5 деца дневно в сезона на пневмониите. Но и през лятото базата ни отеснява, защото курортистчета прииждат с диарии, пневмонии и други сериозни оплаквания. В трите детски клиники в нашата болница има общо 93 легла, а в "Св. Анна" са към 25. След като принципът на районирането отпадна, ни търсят пациенти от цялата страна и нямаме право да отказваме помощ на никого, но мястото просто не стига", коментира доц. Гълъбов.

Според него проблем за морската столица е и липсата на стационар за страдащи от туберкулоза подрастващи, въпреки че болестта отново е в подем.

Годишно само от "Св. Марина" специалистите насочват за лечение в София поне по 5 деца. През последните 3 месеца от тубдиспансера също са препратили в столицата тийнейджър на 14 г., заяви управителят д-р Петър Генов. "В болничната ни база в Звездица, за съжаление, има условия за прием само на възрастни. А лечението трае дълго. Децата трябва да престоят в специализирано заведение поне 2 месеца, след което в домашни условия терапията продължава още 4 месеца", разясни д-р Генов.

Липсата на стационар в цяла Североизточна България затруднява родителите на болните деца, защото разходите за път и престой на близък в чуждия град, докато трае лечението на детето, са непосилни за повечето семейства, категорични са медиците.

Според доц. Гълъбов отделение с 10-12 легла за страдащи от туберкулоза малчугани би решило този проблем. Но такъв проект засега не се предвижда. Тубдиспансерът първо трябва да излезе от финансовата криза, заради която лекарите и сестрите още чакат стари заплати. Спасителният изход - създаването на Медицински център, който да сключи договор с касата и да осигури свеж ресурс на недофинансираното от държавата здравно заведение, ще стане факт след идната сесия на местния парламент.

"Внесли сме в общината документи за регистрация на центъра, защото като принципал тя трябва да одобри идеята. Процедурата отнема около 20 дни и трябва да получи одобрението на общинския съвет. Имаме и уверения, че местната хазна ще преведе пари за изплащане на заплатите от предходни месеци", обясни д-р Генов.

Източник: в. "Морски Труд"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Ne-stigat-leglata-za-bolni-malchugani-94708
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.