Семейство отровено от зарзават с пестициди
Автор: Екип Varna24.bg 09:20 / 12.06.2009Коментари ()1689
Втори ден токсиколозите във Военноморска болница лекуват семейство възрастни варненци, консумирали тиквички от собствената си зеленчукова градина. Дни преди да откъснат пролетния зарзават, пострадалите го напръскали обилно с пестицид срещу вредители. Но така и не изчакали да мине карантинният период на отровата и консумирали от него, каза шефът на Клиниката по токсикология д-р Снежа Златева. Семейството е от Варна, на по 68 и 72 г. Компания им прави и трети пациент, при който механизмът на отравяне с пестицид е малко по-различен. 65-годишната жена пръскала с пестициди, но не е покрила тялото си. Препаратът попаднал върху кожата й, откъдето станало и отравянето. На тримата веднага е даден антидот и им се прилага адекватно лечение. „Вече има известно подобрение в състоянието им, но още имат оплаквания", допълни д-р Златева.

Случаите на отравяне с пестициди започнали от април, а през май имало и нови пострадали. От началото на годината досега са около 5-6, допълниха от клиниката. Д-р Петко Маринов бе категоричен, че случайните отравяния с препарати за растителна защита намаляват, за сметка на умишлените. „60-70 на сто са по-скоро опити за самоубийства", подчерта той. Има специфичен кръвен тест, който показва наличието на пестициди. Според него, често неволните отравяния стават в оранжерии или при силен вятър - тогава пестицидът се вдишва или попада през кожата. Често пъти след работа с препарат не се измиват ръцете. Тогава симптомите са ясни - повръщане, разстройство, болки в корема.

Когато препаратът се вдиша, протича като настинка - с парене в очите и гърлото, кашлица, дразнене на дихателните пътища, разбира се симптомите са специфични в зависимост от продукта, категорични са токсиколозите. През миналата година в клиниката са регистрирани 16 отравяния с пестициди, а през 2007 г. те са 19.

На всички видове разфасовки, които се продават в земеделските аптеки и специализирани магазини, има описан карантинен срок. Той може да бъде от 1 до 60 дни. Срокът се определя от активната база на пестицида, която е и действащият елемент срещу дадената болест или вредител, обясниха от Регионалната служба за растителна защита във Варна. Оттам допълниха, че един и същи вид препарати, произведени от различни фирми, също могат да имат разлика в карантинния срок, заради спецификата на производствената технология.

Не рядко се случва и предозиране на пестицидите, казаха още от службата за растителна защита. Хората често се презастраховат и пръскат малки площи с повече от необходимото количество, което също води до последици след консумация на третираната продукция, предупредиха специалистите.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Semeistvo-otroveno-ot-zarzavat-s-pesticidi-95059
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.