Стопанската камара - Варна: Задават се верижни фалити заради междуфирмени дългове
Автор: Екип Varna24.bg 10:43 / 17.06.2009Коментари ()909
© Varna24.bg
Междуфирмената задлъжнялост става един от най-острите проблеми в условията на растящата криза. Българската стопанска камара (БСК) неведнъж вече е алармирала правителството за бедите, които може да предизвика протакането на решението му. За съжаление, онова, което довчера е можело да чака, сега изведнъж надвисва като дамоклиев меч, заяви за "Черно море" инж. Огнян Спасов, изпълнителен директор на Стопанската камара (СК) - Варна. Причината е в острата икономическа криза, заради която приходите на бизнеса рязко падат, задълженията на фирмите допълнително се вдигат. Почти всички дружества вече имат закъснели плащания. Средно постъпленията са с 10% по- малки от плащанията. Едни успяват да се издължат след дни или седмици, други протакат с месеци. Има и такива, чиито дългове остават с години, коментира шефът на Стопанската камара - Варна. Според него много опасна става тенденцията за лавинообразно натрупване на дълговете, включително и между отделните дружества. В края на 2003 г. междуфирмената задлъжнялост е била 33 млрд. лв., сега е 160 млрд. лв., което е два пъти повече от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Само фирмите дължат помежду си около 100 млрд. лв., като просрочената задлъжнялост помежду им вече надхвърля 40 млрд. лв. Това може да предизвика ефекта на доминото и да доведе до верижни фалити на фирми, предупреди инж. Огнян Спасов. Той даде за пример строителството, където кризата е най- остра и някои местни доставчици на строителни материали търсят изход в бартара и вместо пари получават завършени апартаменти. Неприятното е, че значителна част от междуфирмената задлъжнялост идва от държавни и общински дружества, както и от самата държава, респективно местните власти, подчертава инж. Спасов. В същото време правителствените мерки са като действията на слон в стъкларски магазин. Ето, в криза сме, а продължава стремежът за вдигане на цените. Регулаторът вече обяви, че ще поскъпне токът за бизнеса. Всички виждаме, че руските туристи могат до голяма степен да помогнат за притъпяване на кризата в морския туризъм. Външното ни министерство обаче още не е въвело електронната обработка при издаването на визи.

Документите продължават да се приемат на ръка в три изнесени центъра, което е свързано с много разходи. В условията на криза трябва да се вземат екстрени мерки и за поощряване всячески на износа на стоки, за повишаване на производителността на труда, допълни инж. Спасов.

Източник: chernomore.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/Stopanskata-kamara-Varna-Zadavat-se-verizhni-faliti-zaradi-mezhdufirmeni-dulgove-95864
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.