Руски и английски туристи проявяват интерес към крепостта Овеч край Провадия
Автор: Екип Varna24.bg 10:45 / 17.06.2009Коментари ()747
През последните години групи предимно от руски и английски туристи проявяват интерес към крепостта Овеч. Това съобщи археологът Николай Христов. Развитието в тази насока се дължи на няколко фактора, посочи той. „Интерес към крепостта определено има. Посещенията през последните пет години са сериозни, тъй като бяха спечелени проекти по няколко програми, свързани с Овеч", коментира Христов. По неговите думи така е изградено мостово съоръжение с дължина 159 метра, северния и западния вход на крепостта, както и инфраструктура, подходяща за мястото. Това е засилило туристическия поток към него. „Крепостта е едно от посещаваните места през почивните дни от много хора от Варна, Шумен, Добрич и въобще от цяла България", уточни археологът. Той допълни, че вследствие създаването на атрактивен анимационен продукт е ескалирал и интересът на чуждестранните посетители. В мултимедията са включени освен представянето на крепостта по театрален начин със средновековни костюми, още стрелба с лъкове и хвърляне на копия. Това, по думи на Христов, също е провокирало интереса на посетителите.

Николай Христов каза още, че до скоро крепостта Овеч е била датирана през 4 век, но след активните археологически проучвания, направени през последните пет години, е установено, че тя е по-стара и може да бъде отнесена към средата на 3 век. Той допълни, че Овеч е късно антична и средновековна крепост, чието име най-вероятно е свързано с овцевъдството в района и означава овца. „Тя е изключително интересна, защото се извисява от 20-метрови скали над околния терен.

Непревземаема е от всички страни, с изключение на една кратка просека в северната част, в която има мостово съоръжение. То днес е възстановено и е с дължина 159 метра", посочи археологът. По думите му проучването на крепостта е започнало още през 20-те години на миналия век от страна на учители. По-активно в тази насока обаче се работи през 60-те години. През 12 - 14 век крепостта е изиграла много важна роля в историята на Второто българско царство, посочи Христов. Края на 13 и през 14 век тя е център на митрополия и е едно от най-важните духовни средища в района. Това автоматично я превръща в една от важните крепости, защото тя защитава и пътищата от морето, към вътрешността на страната, а именно към столицата Велико Търново, уточни археологът.

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Ruski-i-angliiski-turisti-proyavyavat-interes-kum-krepostta-Ovech-krai-Provadiya-95866
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.