21 читалища функционират на територията на община Аксаково

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:04 / 14.03.2011
832
21 читалища функционират на територията на община Аксаково. Те са разположени в градовете Аксаково и Игнатиево, и в селата Изворско, Водица, Кичево, Л. Каравелово, Ботево, Крумово, Слънчево, Долище, Климентово, Орешак; Яребична, Доброглед, Зорница, Новаково, Осеново, Куманово, Г. Кантарджиево, Въглен и Припек. Това съобщиха от Дирекция "Финансово счетоводна хуманитарна дейност" при Община Аксаково.

Читалищата развиват богата културно-просветна, социална и образователна дейност и имат за цел да спомагат за развитието и обогатяването на културния живот, чрез запазване на обичаите и традициите, характерни за съответното населено място. Освен субсидията за делегираните от държавата дейности, ежегодно с местни приходи общината дофинансира дейността на читалищата, съобразно необходимостта. В община Аксаково е създаден и Културен календар за 2011 година, в който са отбелязани всички бележити дати. Основно място в културния календар заемат празниците от местно ниво. Това са: "Великденско надпяване" в с.Генерал Кантарджиево, "Фолклорния фестивал на плодородието "Св. Марина" в с. Ботево, "Есенно плодородие" в. с. Кичево и "Коледна наздравица" в с. Слънчево. Всяка изминала година певческите състави от общината обогатяват своите репертоари и участват във все повече мероприятия, не само на територията на община Аксаково, но и на територията на цялата страна. През 2010 година Женска фолклорна група "Възраждане" към Народно читалище "Просвета - 1922" с. Любен Каравелово участва в XIV Старопланински Събор "Балкан Фолк 2010" в гр. Велико Търново, където спечели I- ва награда. Също през 2010 година Ансамбъл "Аксаково" с ръководител Георги Колев и Женска певческа фолклорна група "Гласовете на Аксаково" с ръководител Надежда Николова представиха достойно в община Аксаково в Испания.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).