Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
30 000 лв. за археологически разкопки на крепостта Калиакра
Автор: Екип Varna24.bg 14:06 / 31.08.2011Коментари (0)741
©
30 000 лв. е отпуснала община Каварна за археологически разкопки на крепостта Калиакра това лято. На пресконференция в морския град бяха отчетени резултатите от тазгодишните проучвания. Ръководител на екипа отново е ст.н.с. доц. д-р Бони Петрунова, зам.-директор на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН. Постигнатите резултати това лято са изключителни, отбеляза доц. Петрунова.

По нейните думи от 2004 година насам е имало по време на разкопките и проучванията малки знаци на онова, което се е случило през 20011 година. Бе изтъкнато, че е много трудно един 150-акров град да се проучва бавно, методично, последователно, с всички методи на науката и затова е много ценно търпението в работата. В този смисъл бе отправена благодарност към морската община и кмета Цонко Цонев за дадената възможност през годините дейността на археолозите да не спира. Този сезон усилията са били съсредоточени към вътрешния град на Калиакра. Това е продиктувано от миналогодишните проучвания на църква номер 2.

Тепърва ще се работи върху идентификацията на намерените от археолозите предмети. Трудността в работата е свързана с факта, че всяка година Калиакра изненадва научните работници, каза доц. Петрунова. Вече са открити около 5-6 предмета, които нямат аналог на други находки, открити в нашата страна. Сред тях са великолепна похлупачка - оловна пломба за светена вода (открита още през 2004 година, предметът е бил внесен от Венеция), великолепният гроб на Калиакренската княгиня, открит заедно с украсата на главата на погребаното тяло, меч, който няма у нас друг античен аналог, единствената монета на Иванко Тертер, доказала, че Иванко и Тертер са един и същи човек, че няма двама сина Добротица и че именно той е наследил управлението на добруджанското деспотство. Църква номер 2 е със страхотна експозиция, както я определят археолозите, държи визуална връзка с нос Чиракмана, където пък има трикорабна базилика. Доц. Петрунова обърна внимание на емоцията, когато в древни времена камбаните на двете църкви са започвали да бият при изгрева на слънцето и така се е поддържала връзката между двата географски носа, обърнати почти перпендикулярно един към друг. Църква номер 2, заедно с църква номер 1, образуват великолепен култов комплекс, където според археолозите по-нататъшните проучвания се очаква да дадат още много интересни резултати. В този контекст доц. Петрунова определи Калиакра като "академия за археологията". Трябва да се отбележи и фактът, че помощници на археолозите отново са били безработни граждани, наети на работа по различни програми за временна заетост.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: