30 000 лв. за археологически разкопки на крепостта Калиакра

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:06 / 31.08.2011
741
30 000 лв. е отпуснала община Каварна за археологически разкопки на крепостта Калиакра това лято. На пресконференция в морския град бяха отчетени резултатите от тазгодишните проучвания. Ръководител на екипа отново е ст.н.с. доц. д-р Бони Петрунова, зам.-директор на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН. Постигнатите резултати това лято са изключителни, отбеляза доц. Петрунова.

По нейните думи от 2004 година насам е имало по време на разкопките и проучванията малки знаци на онова, което се е случило през 20011 година. Бе изтъкнато, че е много трудно един 150-акров град да се проучва бавно, методично, последователно, с всички методи на науката и затова е много ценно търпението в работата. В този смисъл бе отправена благодарност към морската община и кмета Цонко Цонев за дадената възможност през годините дейността на археолозите да не спира. Този сезон усилията са били съсредоточени към вътрешния град на Калиакра. Това е продиктувано от миналогодишните проучвания на църква номер 2.

Тепърва ще се работи върху идентификацията на намерените от археолозите предмети. Трудността в работата е свързана с факта, че всяка година Калиакра изненадва научните работници, каза доц. Петрунова. Вече са открити около 5-6 предмета, които нямат аналог на други находки, открити в нашата страна. Сред тях са великолепна похлупачка - оловна пломба за светена вода (открита още през 2004 година, предметът е бил внесен от Венеция), великолепният гроб на Калиакренската княгиня, открит заедно с украсата на главата на погребаното тяло, меч, който няма у нас друг античен аналог, единствената монета на Иванко Тертер, доказала, че Иванко и Тертер са един и същи човек, че няма двама сина Добротица и че именно той е наследил управлението на добруджанското деспотство. Църква номер 2 е със страхотна експозиция, както я определят археолозите, държи визуална връзка с нос Чиракмана, където пък има трикорабна базилика. Доц. Петрунова обърна внимание на емоцията, когато в древни времена камбаните на двете църкви са започвали да бият при изгрева на слънцето и така се е поддържала връзката между двата географски носа, обърнати почти перпендикулярно един към друг. Църква номер 2, заедно с църква номер 1, образуват великолепен култов комплекс, където според археолозите по-нататъшните проучвания се очаква да дадат още много интересни резултати. В този контекст доц. Петрунова определи Калиакра като "академия за археологията". Трябва да се отбележи и фактът, че помощници на археолозите отново са били безработни граждани, наети на работа по различни програми за временна заетост.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).