Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
4 г. затвор за пияна водачка, убила съпрузи
Автор: Екип Varna24.bg 14:58 / 08.11.2012Коментари (3)2933
©
Наказание 4 години лишаване от свобода, наложи Окръжен съд - Добрич, на 26-годишната Райна Ст. Д. от гр. Добрич. Тя бе призната за виновна в това, че на 14.04.2012 г. в гр. Добрич по околовръстен път, свързващ кръстовището с кръгово движение по посока с. Владимирово с кръстовището с кръгово движение по посока на кв. Рилци" при управление на лек автомобил "Опел Астра", е нарушила правилата за движение по пътищата - чл. 16, ал. 1 и чл. 20, ал. 1 и ал. 2 от Закона за движение по пътищата, и по непредпазливост е причинила смъртта на повече от едно лице - 53-годишен мъж и съпругата му на 51 години, като деянието е извършено в пияно състояние и представлява особено тежък случай. Райна Д. трябва да търпи наказанието при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Съдът я лиши и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 7 години.

Пресцентърът уточнява, че чл. 16, ал. 1 от ЗДвП регламентира, че "На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено: 1. когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне"; а чл. 20 ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП - "Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват. Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движение да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко непредвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението".

По молба на двете деца и родителите на пострадалото семейство, Окръжен съд - Добрич, ги конституира като частни обвинители в процеса срещу Райна Д.

Съдът разгледа делото като съкратено съдебно следствие, след като подсъдимата призна вината си и фактите и обстоятелствата по обвинителния акт, и даде съгласие да не се събират нови доказателства. По този процесуален ред е определено наказанието й като съдът намали с 1/3 първоначално наложеното й наказание 6 години лишаване от свобода и постанови тя да изтърпи 4 години лишаване от свобода.

Според обвинителния акт на 14.04.2012 г. около 14 - 14,30 ч. по околовръстния път на гр. Добрич, по посока от кръстовището с кръгово движение за с. Владимирово към кръстовището с кръгово движение за кв. Рилци, се е движел лек автомобил "Опел Астра". Водачът му Райна Д. е била под алкохолно опиянение, като химическата експертиза е установила наличие на алкохол с концентрация 2,05 промила в кръвта й. Пътната настилка е била асфалтова, суха, в много добро състояние. Произшествието е настъпило при ясно, слънчево време и отлична видимост.

В същото време в противоположна посока се движели леки автомобили "Опел Корса" и "Нисан Микра".

Наближавайки "Т"-образното кръстовище за местността "Кобаклъка" "Опел Астра" се движел със скорост около 120 км в час и около средата на платното за движение. По тази причина водачът на "Опел Корса" се отклонил плътно в дясно с цел безопасното им разминаване. След разминаването им той спрял колата и в огледалото за обратно виждане видял настъпването на пътно-транспортното произшествие.

След разминаването с първата кола, Райна Д. загубила контрол над управлението на "Опел Астра", тъй като се навела да пусне диск. Автомобилът й започнал да се завърта около вертикалната си ос, изнасяйки дясната си странична част напред, и навлязъл почти изцяло в лентата за насрещно движение. Водачът на "Нисан Микра" задействал спирачната система и отклонил движението му в дясно.

Последвал челен кос удар между предната дясна част на плъзгащия се странично "Опел Астра" и предната лява част на спиращия "Нисан Микра". След това се ударили дясната странична част на "Опел Астра" и лявата странична част на "Нисан Микра". "Нисанът" се завъртял около вертикалната си ос под ъгъл 340 градуса, след което се е установил в покой на около 10 м в нива в дясно от пътя. "Опелът" продължил движението си още около 18 м, завъртайки се около вертикалната си ос, и спрял върху платното за движение по посока кв. "Рилци".

Водачът на "Опел Корса" се върнал назад и се притекъл на помощ на пострадалите. Той подал сигнал на тел. 112 за произшествието. Пристигналият екип на Спешна помощ установил смъртта на семейството, пътувало в "Нисан Микра".

Райна Д. има средно образование, не е семейна, не работи, осъждана е за управление на автомобил след употреба на алкохол.

Присъдата на Окръжен съд - Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна, в 15-дневен срок.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Как може такова нещо,няма закони,няма държава!
0
 
 
С тия закони подтикват хората да правят още толкова простотии!За убийство без предишни провинения 2 години(може и условна ако вашите имат повече кинти) Да живее България!
0
 
 
4 години, след като преди това е карала пак пияна? 10 години минимум с отрязана ръка!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Процедурата за избор на нов главен прокурор
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: