Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
5 дни почит на Вълчите празници из варненския край
Автор: Екип Varna24.bg 11:26 / 11.11.2011Коментари (0)848
На 11 ноември се почита паметта на светите мъченици Мина, Виктор и Викентий. В народната традиция денят е по известен като ден на Свети Мина. В народните представи и традиции по-интересни и празнуващи са Вълчите празници, които започват от Архангеловден и в различните региони на страната се празнуват по пет, шест и девет дни. Това съобщи Диана Тодорова, уредник на Етнографския музей във Варна.

Вълчите дни са известни с различни наименования, в Източна България са известни като Вълчи празници, Дзверни дни. Независимо от тяхната продължителност, те представляват особен обичаен комплекс, който съдържа преди всичко забрани и обредни действия за извършване на женска работа. През периода на Вълчите празници жените не работят почти нищо, не предат, не плетат, не тъкат, не се пипа вълна. Вярва се, че ако не се спазва тази забрана, вълците ще изядат овцете. Много строго се следи да не се крои, да не се шият дрехи на мъж.

"Ако мъжката дреха е шита през Вълчите празници и той излезе на полето, ако го срещне вълк, ще го изяде. Разпространено е и поверието, че ако се погребе мъж с дреха, изработена през дните на Вълчите празници, той ще върколаса или ще се превъплати", каза още Диана Тодорова. Почитането на вълците има много стара митологична основа. Според календара - това е времето на късната есен и наближаването на зимата, когато вълците бесуват, те се разгонват, както твърди народа. Затова те трябва да се почитат точно през това време. За нашия народ зимата е вълче време и в този смисъл вълкът е символ на зимата, на смъртта, на мрака, на неусвоената природа, на хаоса. Според вярванията - вълкът е създаден от Дявола, а кучето от Господ. Затова и поверията, свързани с вълка, твърдят, че той е във връзка с божествата на гората, на отвъдния свят. Именно през тези дни той трябва да се почита и тази почит е свързана с тези забрани.

Във варненския край вълчите празници се почита пет дни - два дни преди Архангеловден и два дни след това. Забраните също са свързани с женска работа и целят да предпазят мъжете и овцете от нападение на вълци през зимата. Ножици не се отварят, иглите се прибират. Всичко е свързано с текстилната женска работа и изработването на мъжки дрехи. Във варненския край през Вълчите празници е разрешено само да се плетат рогозки. Хубаво е и да се засади чесън. От Вълчите празници най-опасен е последният ден, независимо дали той е трети, пети или девети. Вярва се, че този последен ден е посветен на куция вълк, водача на стадото и той трябва да се почита и да се пази. "Този митологичен образ на вълка и реалната представа за вълка като опасен за човека и за стоката пораждат всички тези обредни практики извършвани по време на Вълчите празници. Те са ограничени в кръга на семейството и в женската сфера на дейност и имат предпазваща и функция", каза още Диана Тодоров.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: