Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
5-годишно дете почина от остра бактериална пневмония
Автор: Екип Varna24.bg 09:30 / 09.12.2008Коментари (0)1809
Петгодишното момченце Сабри Ремзи почина от остра двустраннна бактериална пневмония вчера в дома си в ромската махала на ул. "Акация" в Шумен. Детето от 4-5 дни имало болки в гърлото, но близките му го церели с чай и гореща попара. Но вчера заранта внезапно повърнало, обелило очи и паднало на пода. Линейката на спешна помощ дошла на 20-ата минута, но лекарят само констатирал смъртта. Това станало точно в 8,26 минути, когато над 3000 мюсюлмани от Шумен се бяха събрали за молитва във втория по големина храм на Балканския полуостров Томбул джамия.

Вчера хората от ромския квартал вместо да празнуват първия ден на курбан байрама, чакаха на опашка пред схлупената къщичка на бабата на детето, за да се помолят за мъртвото момченце. По мюсюлмански обичай лицето му беше скрито от обектива на фотоапарата. Тялото лежеше върху шарената покривка на единственото легло в стаичката.

Спешно още вчера беше направена аутопсия на Сабри, заради съмнението на близките, че фатални се оказали 20-те минути, за които пристигнала линейката. Според лекари обаче, това е най-краткото време, за което може да се стигне по калните улици в ромския квартал. Предварително дори, когато им се обадили по мобилен телефон, те помолили детето да бъде откарано до дома на баба му на съседна уличка, където линейката можела да стигне, признават и ромите. Те добавят, че и друг път им отказвали линейка заради лошите пътища в махалата, но сега казали, че тръгват веднага.

Смъртта е настъпила от остра двустраннна бактериална пневмония, каза шефът на Съдебна медицина в Шумен д-р Владимир Владов. Някои от страданията на това дете са били поне с няколкогодишна давност, смята той. Болестта, която го е отнесла в гроба, е започнала с възпалено гърло и се е влошила в пневмония. Сабри или Съби (семейството не е върнало турските си имена) е осмо дете в дома на майката Лили и бащата Ремзи. За него главно се грижела баба му, 52-годишната Анка. Изхранвали се с ровене по контейнерите за смет, живеели бедно, казаха съседи. Преди 4-5 дни малкият се оплакал от болки в гърлото. Не го завели на лекар. „Подценихме болестта", признава си бабата Анка. Тя каза, че детето не е имало личен лекар. После се сеща, че това не се отнася за децата под 18 години, осигурявани от държавата. Според бабата, момчето редовно се хранело, затова решили, че не е зле. „Нямаме и пари за тези скъпи лекарства", оплаква се тя.

Източник: в. "Позвънете Новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: