6 млн. лева спасяват сезона на Златни пясъци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:15 / 02.03.2010
6703
6 млн. лв. са необходими за спешното изграждане на заустваща тръба на Златни пясъци. Това са показали разчетите на ВиК-Варна след извършеното подводно заснемане и анализ на водолазното проучване. То потвърдило отдавна наложилото се предположение, че старата заустваща тръба е напълно разрушена и на практика отпадните води от не много модерната станция се изливат буквално на брега. В летния сезон пък, когато курортът се напълни, пречиствателната не може да поеме целия товар и прелива. Тогава в морето се изливат дори и фекалии. Временно решение на проблема с остарялата пречиствателна може да бъде намерено, ако се направи дълбоководно заустване с чисто нова тръба. Водолазите са заснели релефа на дъното и са избрали възможното ново трасе за съоръжението.

Направихме проект, който ще защитаваме след 10 дни в Министерството на околната среда и водите, заяви директорът на ВиК-Варна Веселин Русев. Той уточни, че проектът е внесен от името на община Варна. „Тя ще кандидатства за финансиране по оперативна програма „Околна среда". В нея още през ноември миналата година бяха предвидени средства за съоръжението. Те са заложени като пари за пречиствателната станция на Златни пясъци, но ще стигнат само за заустващата тръба", каза Русев. Той добави, че има голямото желание съоръжението да е готово до началото на летния сезон. „Стига да имаме средствата, строителството може да се приключи до 30-40 дни", посочи Русев.

Средства за пречиствателната станция ще се търсят на по-късен етап. По-рано през тази година стана ясно, че собствениците на курорта - „Златни пясъци" АД са се отказали от намерението сами да градят пречиствателна станция.

 

Източник: в. "Позвънете новини"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).