Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
“Агрополихим” налива над 40 млн. евро за обновяване на производството си
Автор: Екип Varna24.bg 17:18 / 29.05.2009Коментари (0)729
© Impact Press Group
Със собствени средства "Агрополихим" обновява производството си, въпреки тажката финансова криза. Това обяви на бизнес форум в Девня Христо Петров, изпълнителен директор на предприятието. По думите му през юли ще бъде пусната в действие нова технология за изпарение на концентрираната фосфорна киселина на стойност 10 млн. евро. В момента се изгражда и ново депо за нуждите на фосфорното производство. Разходите за него възлизали на 15 млн. евро. Толкова щяла да струва и новата инсталация за амониев нитрат, която ще се изгражда по силата на договор с френска фирма, подписан на 26 март тази година.

Предприехме капитален ремонт на азотната линия, изтъкна още Христо Петров. Заради кризата от "Агрополихим" са били освободени 217 души. Изпълнителният директор на завода се надява, че след септември на пазара ще настъпи раздвижване. Той изрази разочарованието си от проваления проект за изграждането на склад за фосфати на пристанището. Проектът, който трябвало да се реализира по линия на публично-частното партньорство, бил провален поради административни пречки и незаинтересованост на ведомствата. Христо Петров настоя в присъствието на външния министър Ивайло Калфин и министъра на икономиката Петър Димитров да се работи за единна европейска енергийна политика. Той поиска да се предприемат мерки и срещу дъмпинговите цени на торовете от Русия и Украйна. Цената на природния газ представлява между 68 и 72% от себестойността на амониевата селитра, обясни Христо Петров и упрекна правителството, че България плаща по-висока цена за руския газ спрямо Германия. В отговор Петър Димитров заяви, че цената, на която Русия търгува своя газ със София е с 32,50 лв. по-ниска за 1000 куб. м, отколкото договорената от Берлин. Министърът посочи още, че вече са предприети антидъмпингови мерки заради 2,5 пъти по-ниските цени, на които Украйна е търгувала торове.

В изказването си на форума Денис Самсон, изпълнителен директор на "Солвей Соди", постави акцент върху необходимостта от стабилност, визия, прозрачност и конкурентност. Той поиска да се съкрати времето за издаване на разрешителни и да се работи за подобряване квалификацията на персонала.

Източник: chernomore.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Бури и градушки 2024
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: