Албена е на път да стане първият реален, а не на етикет, екокурорт у нас. Към момента около 15% от предлаганата сега на гостите храна - основно плодове, е собствено производство, с което се занимава земеделската фирма на „Албена"АД - „Екоагро". Та обработва около 2000 хектара земя в района около комплекса.
През този сезон за първи път гостите на курорта ще ядат хлебчета от пшеница, произведена от „Екоагро". „Албена" АД е сключила договор с „Добруджански хляб" - Добрич, според който „Екоагро" дава 1500 тона твърда пшеница, а хлебозаводът ще произвежда различни видове и разфасовки от насъщния. Ще продължи кооперирането с хлебопроизводители и сладкари, смята ръководството на „Албена"АД.
Плодовете и зеленчуците заемат все повече площи. Засадени са над 2000 дка плодови масиви - череши, ябълки, круши, праскови, кайсии, сливи. 150 000 ябълкови дръвчета от Холандия вече дават плод. От ябълките се произвежда натурален сок, който присъства втора година в менюто на летовниците.
Източник: в. "Народно дело"