Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Алея на ябълката ще бъде създадена в Добрич
Автор: Екип Varna24.bg 13:07 / 30.03.2011Коментари (0)787
Поредна изненада подготвя Центърът за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) в Добрич за своите гости - ще бъде създадена алея на ябълката. Това съобщи директорът на центъра Севдалина Венкова. Идеята е възприета по време на последното работно посещение в Германия на ръководството на добричкия зоопарк. В Германия ръководители на европейски зоопаркове са обсъждали темата как животните да бъдат представяни пред публиката. От видяното там добричките представители са били впечатлени от алеята на ябълката. В нея на определено разстояние ще бъдат засяти различни сортове ябълки (5-6 сорта). Още не са решили в ЦЗПЖ кога ще бъдат засяти плодните дръвчета - дали сега или на есен.

"Ябълката е характерно за нашия регион овощно дърво", подчерта Севдалина Венкова. В немския модел пред всеки сорт ябълка има и информационна табелка за вида плод, как изглежда и какви са характеристиките му. Намерението е идеята да се доразвие и когато дръвчетата започнат да дават плод, малките посетители за зоокъта в Добрич да могат да опитат натурален сок от ябълка, собствено производство. Тази инвестиция не е никак скъпа, каза Севдалина Венкова и сподели също, че е добра идея например създаването на пеперудена къща, с тропическа растителност. Изхранването на пеперудите не е скъпо. Повече средства ще са необходими за построяването на самата къща, но всичко това засега е само в сферата на интересните хрумвания.

Миналият месец ЦЗПЖ се сдоби с нова рожба - малка алпакичка, която се казва Владимира. Севдалина Венкова описа новороденото така: "красива, светлосива, с бяла главица и топли, прекрасни, кафяви очички". Иначе всяка година в центъра се раждат цакелчета и камерунски козлета. Техните родители, както и ламите целогодишно са пуснати на свобода в очертанията на зоопарка. От сряда до неделя включително в следобедните часове ЦЗПЖ предлага вълнуващо преживяване за мъниците - разходка с лама или с магарешка каручка, и всичко това под контрола на гледачи от зоокъта.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: