Антични монети и археологически ценности иззеха при акция на ГДБОП край Провадия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:14 / 22.10.2012
1445
Служители на сектор "Трафик на културни ценности" на ГДБОП, съвместно с колегите им от отдела във Варна и полицаи от РУП-Провадия, предприели вчера операция в землището на Провадия. Целта на акцията - пресичане на престъпната дейност на М.Т./50 г./ и П.П./47 г./ в момент на незаконни разкопки. Двамата иманяри са задържани "на терен" - в археологически обект - древно селище.

За тях се знае, че са част от престъпна група, която се занимава с незаконно търсене, съхранение, търговия и трафик на движими културни ценности в страната и в чужбина. Работят в конспирация и организирано, копаят в пресечени местности, отдалечени от пътища и населени места. Затова и залавянето на двамата по време на същинските незаконни разкопки е сериозен успех.

В хода на акцията са претърсени домовете на задържаните в Провадия. Иззети са общо над 35 антични монети и 30 археологически ценности - керамика, фибули, обеци и др. Открити са 3 металдетектора и специализирана техника за проучване на земните пластове, т.нар. "дълбочинна рамка". Образувано е досъдебно производство в РУП-Провадия, под наблюдението на Окръжна прокуратура-Варна. М.Т. и П.П. са задържани за 24 часа. Работата по случая продължава.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...
Тежка катастрофа! Един е загинал, трима са пострадали
20-годишно момиче се заби с колата в къща в село Къкрина – пораже...
Хванаха нелегални мигранти на един от булевардите в Бургас
Тежка катастрофа край Шумен, магистралата е затворена
Няма данни за пострадали или разрушения в Русенско след силното з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).