Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Апелативният съд остави в ареста двама шуменски лихвари
Автор: Екип Varna24.bg 13:19 / 09.03.2010Коментари (0)844
© Varna24.bg
Апелативният съд във Варна потвърди определение на Окръжния съд в Шумен от края на февруари, с което е била определена първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо Мюмюн Ахмед и сина му Медин, обвинени, че са упражнявали незаконна банкова дейност, придружена с изнудване, заплахи за насилие и други вредни последици.

Пресслужбата на съда припомня, че Мюмюн и сина му Медин са привлечени като обвиняеми затова, че в периода 2001 година до 25 февруари тази година, при условията на продължавано престъпление и в съучастие извършвали финансови сделки /лихварство/ и с това причинили на шестима свои съграждани значителни имуществени вреди и получили значителни неправомерни доходи. Двамата роднини се разследват и за друго престъпление, свързано с изнудването, което са упражнявали спрямо лицата, на които са давали парични заеми. Заплахите с насилие и заканите за причиняване на телесни повреди били част от арсенала на лихварите. Те налагали огромни наказателни лихви върху предоставяните суми и продължавали с лихва върху лихвата, лихва върху главницата и т.н.

53 годишният Мюмюн бил арестуван на 25 февруари т.год. в момент на получаване на поредната „наказателна лихва" от един от принудително изнудваните шуменци. От дома му иззели бухалка, гумена палка и нож, с които според обвинението е било упражнявано насилие. От гаража на семейството, което има два автомобила BMW, иззели близо 350 000 лева и множество празни бланки за запис на заповед. Такива били открити и в стаята на 32 годишния Медин, който след като се укривал един ден бил задържан от полицията. При обиска от него иззели 5000 лева.

Днес Апелативният съд сподели всички изводи на първата съдебна инстанция затова, че събраните гласни свидетелства и веществени доказателства и материали категорично обосновават предположението, че двамата роднини са автори на тежките престъпления, за които се разследват. Незаконната лихварска дейност е продължила повече от 8 години, а двамата са били изключително активни и изобретателни при отправянето на заплахи за насилие и закани за телесни повреди. Наказанието, което законодателят е предвидил за такава форма на изнудване е от 5 до 15 години „лишаване от свобода", глоба от 5 000 до 10 хиляди лева , като съдът може да наложи и конфискация до ½ от имуществото.

На твърдяните от защитата тежки здравословни проблеми и за двамата /различна степен на инвалидност, вродени и хронични заболявания/, съдът противопостави аргумента, че наличието им по никакъв начин не е попречило на упоритата и многогодишна престъпна дейност. Само съдебно-медицинска експертиза, назначена в хода на досъдебното производство може да установи доколко здравето им позволява да пребивават в ареста.. Апелативната инстанция споделя и изводите на шуменския съд, както бащата , така и синът може да извършат други престъпления ако са на свобода.

Определенията на Варненския апелативен съд са окончателни.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отбелязване на Деня на Независимостта
Бюджет 2024
Избори в САЩ
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: