Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Артисти създават среда за артисти на фестивал в Балчик
Автор: Екип Varna24.bg 13:27 / 12.04.2011Коментари (0)557
Организаторите на фестивала "В Двореца" отново разчупват границите и отправят поредното предизвикателство към любителите на киното, фестивалния живот и изкуството.

Този път млади артисти от България, Европа и Азия ще разчупят традиционното разбиране за изкуство и дизайн и ще превърнат Балчик в своеобразна сцена за "гастролиращи" арт концепции - светлинни и обемни инсталации, редизайн на пространства, street art.

Целта на този културен проект е да се създаде артистично пространство за провеждането на фестивала за късометражно кино и да се демонстрират възможностите на изкуство да взаимодейства с градска среда.

Проектът включва следните дейности:
Временна промяна на градска среда - млади дизайнери и архитекти използват стари материали и предмети, излезли от употреба (лодки, училищни чинове, елементи от бракувани метални и дървени предмети и съоръжения, археологични находки) като суровина за изграждане на функционални и съвременни обемни инсталации.

Усвояване на нетрадиционни пространства като среда за изкуство - рисунки на открито са експонирани в паркове, алеи, пешеходни зони и тротоари. Този акт показва добрите практики и възможности, които street art предоставя за облагородяване на пространства и развитие на креативността и ангажираността у младите. Това ще провокира творческата отговорност на българските артисти, пораждайки обществена дискусия относно ролята и мястото на новото изкуство.
Редизайн на училищни чинове - младежи от художествени училища и студенти от академиите по изкуства ще изрисуват и тунинговат с фестивални тематики стари чинове. След фестивала "В Двореца" организаторите ще върнат артистично реновираните чинове на балчишките училища, запознавайки учениците с възможностите, тенденциите и приложната функционалност на съвременното изкуство, сътворено от техни връстници.За пръв път артисти създават среда за артисти. Над 50 дизайнери, архитекти, художници, сценографи, моделиери, студенти, ученици и доброволци от България, Грузия, Йордания, Русия, Франция, Хърватска ще установят творческа комуникация с артисти от цял свят и от други сфери на изкуството като кино и музика.

Проектът ще бъде осъществен в тясно сътрудничество с Община Балчик и Държавен Културен Институт "Културен Център Двореца", под наблюдението и в досег с ботаническата градина на Софийски Университет "Св. Климент Охридски".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: