Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Белославци вече разполагат със супермодерен парк с музикален фонтан
Автор: Екип Varna24.bg 17:15 / 26.05.2011Коментари (0)1305
Жителите на Белослав вече разполагат със свръхмодерен градски парк, реконструирани алеи и централна пешеходна улица. Дейностите се извършени по проект "Белослав - промяна на физическата и жизнената среда за жителите му, привлекателен за туристи и инвеститори" по Оперативна програма "Регионално развитие".

Градът е придобил изцяло нов облик чрез ремонта на общо 41 266 кв. м от централната зона и кварталите "Младост" и "Акации".

Площад "Възраждане" и прилежащите алеи са реконструирани и аранжирани. Там е изграден свръхмодерен музикален фонтан, наречен още сух, защото може да остава скрит при спиране на водата.

Съоръжението е с компютърно управление, светодиодно осветление с 16 млн. цвята. Фонтанът е музикален, водните струи компютърно могат да проследят такта на определена музика или хореография. Това е третото подобно съоръжение в България. Първото е построено през далечната 1987 г. в Карлово, но разполага с по-старо оборудване. Вторият е в Провадия. Най-модерният от трите, накъсващ водните струи, се намира в Белослав.

Градът може да се похвали и с модерна поливна система, която захранва градинките. Те са снабдени с датчици, които спират да работят при дъжд и сняг, когато не е необходимо поливане. Това стана ясно на заключителната пресконференция по проекта, която се проведе вчера в община Белослав. Той е на обща стойност 5 284 233 лв. и приключва на 21 юни 2011 г.

В рамките на проекта е извършено озеленяване и създаване на 7 междублокови пространства с кътове за отдих и нови детски площадки със съвременни съоръжения за игра на малчуганите. Площадките са със специални противоударни настилки, ограждения и осветление. Преасфалтирани са 8 улици и локални платна с обща дължина 2575 м и е възстановена градската среда в жилищните зони "Младост" и Акации". В тези квартали е въведено и енергоспестяващо осветление, подобрена е достъпността за хората с увреждания чрез изграждането на 12 рампи за инвалиди.

Рехабилитирани са паркинги в "Младост" и централната градска част за 202 паркоместа, каза инж. Галина Тодорова, временно изпълняващ длъжността кмет на Белослав и ръководител на проекта. Стана още ясно, че са извършени 5 проверки от управляващия орган. Реално изплатените средства по проекта се очаква да са в размер на 5,067 млн. лв., което е икономия от близо 217 000 лв. спрямо първоначалния бюджет за дейностите.

Община Белослав заема лидерската пета позиция в страната по усвояване на европари в България. Данните са на Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС (ИСУН). До април т.г. общината е усвоила 19 982 000 лв. От тях 10 млн. лв. са по ОП "Околна среда", а останалите по ПО "Регионално развитие". Първото място в сводката на ИСИН е за Габрово с изплатени 32,8 млн. лв., следвано от Перник - 28,5 млн. лв., Бургас - 23,8 млн. лв., и Благоевград - 20 млн. лв. Община Варна се нарежда на десето място. Тя работи по 14 проекта за близо 42 млн. лв. До момента обаче са изплатени 11 178 000 лв., затова Варна е на десето място в класацията на ИСУН.

Източник: в. Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: