Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Белославци вече разполагат със супермодерен парк с музикален фонтан
Автор: Екип Varna24.bg 17:15 / 26.05.2011Коментари (0)1305
Жителите на Белослав вече разполагат със свръхмодерен градски парк, реконструирани алеи и централна пешеходна улица. Дейностите се извършени по проект "Белослав - промяна на физическата и жизнената среда за жителите му, привлекателен за туристи и инвеститори" по Оперативна програма "Регионално развитие".

Градът е придобил изцяло нов облик чрез ремонта на общо 41 266 кв. м от централната зона и кварталите "Младост" и "Акации".

Площад "Възраждане" и прилежащите алеи са реконструирани и аранжирани. Там е изграден свръхмодерен музикален фонтан, наречен още сух, защото може да остава скрит при спиране на водата.

Съоръжението е с компютърно управление, светодиодно осветление с 16 млн. цвята. Фонтанът е музикален, водните струи компютърно могат да проследят такта на определена музика или хореография. Това е третото подобно съоръжение в България. Първото е построено през далечната 1987 г. в Карлово, но разполага с по-старо оборудване. Вторият е в Провадия. Най-модерният от трите, накъсващ водните струи, се намира в Белослав.

Градът може да се похвали и с модерна поливна система, която захранва градинките. Те са снабдени с датчици, които спират да работят при дъжд и сняг, когато не е необходимо поливане. Това стана ясно на заключителната пресконференция по проекта, която се проведе вчера в община Белослав. Той е на обща стойност 5 284 233 лв. и приключва на 21 юни 2011 г.

В рамките на проекта е извършено озеленяване и създаване на 7 междублокови пространства с кътове за отдих и нови детски площадки със съвременни съоръжения за игра на малчуганите. Площадките са със специални противоударни настилки, ограждения и осветление. Преасфалтирани са 8 улици и локални платна с обща дължина 2575 м и е възстановена градската среда в жилищните зони "Младост" и Акации". В тези квартали е въведено и енергоспестяващо осветление, подобрена е достъпността за хората с увреждания чрез изграждането на 12 рампи за инвалиди.

Рехабилитирани са паркинги в "Младост" и централната градска част за 202 паркоместа, каза инж. Галина Тодорова, временно изпълняващ длъжността кмет на Белослав и ръководител на проекта. Стана още ясно, че са извършени 5 проверки от управляващия орган. Реално изплатените средства по проекта се очаква да са в размер на 5,067 млн. лв., което е икономия от близо 217 000 лв. спрямо първоначалния бюджет за дейностите.

Община Белослав заема лидерската пета позиция в страната по усвояване на европари в България. Данните са на Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС (ИСУН). До април т.г. общината е усвоила 19 982 000 лв. От тях 10 млн. лв. са по ОП "Околна среда", а останалите по ПО "Регионално развитие". Първото място в сводката на ИСИН е за Габрово с изплатени 32,8 млн. лв., следвано от Перник - 28,5 млн. лв., Бургас - 23,8 млн. лв., и Благоевград - 20 млн. лв. Община Варна се нарежда на десето място. Тя работи по 14 проекта за близо 42 млн. лв. До момента обаче са изплатени 11 178 000 лв., затова Варна е на десето място в класацията на ИСУН.

Източник: в. Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: