Билетчета и карти ще поскъпнат в Добрич

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:58 / 21.11.2011
2613
Предстои поскъпване на градския транспорт в Добрич. За това информира Митко Митев, управител на една от превозваческите фирми в добруджанския град.

От първи декември билетът за тролейбусите поскъпва с 20 стотинки и ще струва 1 лв. Митев коментира, че от три години сумата на държавните компенсации за превозваческите фирми не е променяна, докато горивата поскъпват и това налага актуализиране на цените на билетите за градския транспорт. В противен случай фирмите ще фалират, заяви Митко Митев.

Той допълни, че от първи януари в Добрич ще поскъпнат и всички абонаментни карти за градския транспорт. Тези за пенсионери и ученици от 20 лв. ще станат 25 лв. (това е цена за месечна карта, за три месеца от 45 ще струва 60 лв.). Абонаментните карти за работниците от 24 лв. ще станат 30 лв. Промени в цените на билетите са възможни и при междуселищния транспорт. Това каза Валентин Василев, управител на друга превозваческа фирма в Добрич.

В началото на декември в общината ще бъде внесено писмо с искане за съкращаване на някои линии, за намаление на курсовете по други. Причината - "същата като при влаковете", коментира Василев. В условия на икономическа криза ще се търсят варианти за намаление на разходите, като желанието е да не се оставят места в областта без връзка с Добрич. Възможно е в определени дни да не се изпълняват някои линии, например до Русе или Силистра. Възможно е също така по дадени направления да се намали броят на дневните курсове заради намаления пътникопоток. Там, където има достатъчно пътници, не се налага поскъпване на билета. Такава линия например е Добрич-Варна. Има обаче и междуселски линии, по които пътуват малко хора и това е причина за оскъпяване на транспорта. От началото на годината има спрени линии между населени места в областта. Гъвката схема за динамично разпределение на броя курсове вече се прилага при линиите до морските дестинации. През лятото се правят повече курсове, през есенно-зимния сезон те намаляват, защото и пътуващите по тях са по-малко. Месец преди да бъдат въведени промените ще се даде гласност за тях, за да са подготвени хората, отбеляза Валентин Василев. Прилагането на гъвкави системи е свързано с непрестанно следене на ситуацията. Постоянна величина в нея е присъствието на нерегламентираните превозвачи, така наречените "цветни таксита", които въпреки многобройните полемики и проверките на контролните органи продължават да поддържат нелоялна конкуренция. От друга страна като цяло пътникопотокът е намалял, много граждани се придвижват със собствен транспорт, има обезлюдяване на села, както и движение на хора в по-големите градове. Всичко това е обективна причина за въвеждане на ограничения и поскъпване на билети. Въпреки тези факти обаче, ще се търсят възможно най-добрите алтернативи за междуселищния транспорт в Добричка област, категоричен е Валентин Василев.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).