Бракуват язовир "Юнец"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:53 / 08.03.2010
5118
Областният управител Данчо Симеонов ще започне процедура за бракуването на язовир „Юнец", ако частният собственик на съоръжението в община Долни чифлик не го обезопаси спешно. Това съобщи губернаторът на морския град. „Пуснал съм искане до областния управител за назначаване на комисия за оценка на водоема, защото състоянието на язовирната стена е критично", уточни кметът на Долни чифлик Борислав Натов. Съоръжението е разположено на площ от приблизително 250 дка и в него се събира

1 200 000 куб. м. вода. Около 90 дка са частна собственост, като именно в нея попада язовирната стена, преливниците и изпускателите, поясни градоначалникът. Според неговите думи състоянието на стената е плачевно, като тя е пропукана точно по средата. „Няма опасност за живеещите в района на с. Юнец и пътя Варна-Бургас, защото язовирът се изпуска от средата на миналия месец и скоро ще бъде напълно изпразнен", увери Натов. „Най-вероятно стената ще бъде съборена и съоръженията, свързани с нея, ще бъдат бракувани, но всичко това е предмет на оценка и решение от страна на експертите от проверяващата комисия", поясни кметът на Долни чифлик. По думите на Симеонов цялата процедура по бракуването на язовира ще отнеме около два месеца, като задължително тя трябва да мине под юрисдикцията на Регионалното министерство. Областният управител също заяви, че съоръжението най-вероятно ще бъде премахнато, въпреки че е частна собственост, защото създава опасност за пътя Варна-Бургас.

„Юнец" e малък китен водоем в подножието на Стара планина при влизането към Дюлинския проход. Язовират е обграден от всички страни с гъста горска растителност.

Водоемът обаче често създава проблеми на отговорните институции, като редовно залива пътя Варна-Бургас. Частните собственици на язовира имат и редица предписания за потенциалната опасност, която създава водният обект.

До преди източването на язовира е съществувала реална опасност от скъсване на стената в резултат на получения теч от около 10 л. Това не е било единственото пропукване на бента, коментира шефът на „Напоителни системи"-Варна Ивайло Комитов. Съоръжението е в непосредствена близост освен до с. Юнец, но и до Шкорпиловци. Язовирът най-вероятно ще бъде унищожен, заради невъзможността водоемът да бъде поддържан от частните собственици и потенциалната опасност, която той създава за населението в района.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).