Българка от чужбина дари над 250 кактуси и сукуленти на Ботаническата градина в Балчик

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:34 / 17.10.2012
1371
Топлото време дава възможност топлолюбивите растения от Ботаническата градина в Балчик да останат на открито известно време още. Това съобщи ръководителят на градината Ина Манчева. С една седмица се отлага прибирането в оранжериите на експозициите от топлолюбиви кактуси, сукуленти и палми. Това дава възможност на посетителите да се полюбуват на аранжираните навън цветни колекции до края на тази седмица. Обикновено прибирането на тропичните видове се извършва до 15 октомври.

Приключило е и засаждането на най-големите цветни партери в градината. На пролет те ще представят колекции от пролетни едногодишни растения, като виоли, незабравки, лалета и много други пролетни цъфтящи растения.

През пролетта следващата година посетителите ще могат да видят много нови и интересни сортове, експонирани по атрактивен начин, защото е разработена една по-различна визия от досега познатата.

Продължават интензивната работа по почистване на терени с многогодишна растителност, реконструкциите на растителността в отделни участъци, засаждането на малки участъци в различни кътчета от градината, подхранването на многогодишните растения и редица други дейности, включително подготовката на разсади за следващото лято.

Голямата изненада от края на миналата седмица е дарението, което Ботаническата градина в Балчик получи от българка, която живее в Италия. Става дума за над 250 кактуси и сукуленти, дарени от Елка Христова. От дълги години жената живее в средиземноморската държава и сега тя е дарила на градината в Белия град цялата си лична колекция от кактуси и сукуленти. Дарението е направено чрез пратка от Пиза, придружена с писмо. В него Елка Христова споделя, че дарените растения са й много скъпи и не желае да ги продава, въпреки, че те имат определено висока търговска стойност. Българката предава екзотичните растения на хора, за които по думите й е сигурна, че ще се грижат добре за тях. След като е разгледала Ботаническата градина и новата експозиция от кактуси и сукуленти, Елка Христова е уверена, че "децата й", както самата тя ги нарича, са в добри и грижовни ръце. Като колекционер Христова е посещавала ботанически градини в Италия и други страни и смята, че състоянието на растенията в българската градина е изключително добро. Растенията след необходимия карантинен период (от около месец) ще обогатят постоянната експозиция от кактуси и сукуленти.

По думите на Ина Манчева кактусите и сукулентите са маломерни и най-вероятно повечето са поне на 10 години. 90% от дарените растения са в много добро състояние и най-вероятно след около две седмици ще станат част от колекцията едроразмерни и маломерни кактуси и сукуленти, които могат да бъдат разгледани в оранжерията дори през зимните месеци, за радост на природолюбителите. За точното определяне на видовете е необходимо да се види цвета на растенията, затова за сега е определена само родовата им принадлежност. Колекцията съдържа 48 рода, като според специалистите част от растенията ще са нови видове за градината.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...
Тежка катастрофа! Един е загинал, трима са пострадали
20-годишно момиче се заби с колата в къща в село Къкрина – пораже...
Хванаха нелегални мигранти на един от булевардите в Бургас
Тежка катастрофа край Шумен, магистралата е затворена
Няма данни за пострадали или разрушения в Русенско след силното з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).