Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бърза помощ праща ужилен сам да купува лекарство
Автор: Екип Varna24.bg 10:02 / 20.04.2010Коментари (0)2192
© Varna24.bg
Инцидент с насекомо помрачил почивните дни по Великден за варненеца Златко Златев. Както седял пред вилата си в Пчелник на въздух, 58-годишният варненец бил ужилен, от пчела. При това не къде да е, а по езика. Мястото, където бил ужилен започнало веднага да се подува, а изпадналата в ужас съпруга се втурнала да търси транспорт, с който да отидат до Спешния център в Долни чифлик.

За по-малко от 10-15 минути, с помощта на услужливи съседи, успели да се доберат до филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Долни чифлик. През това време ужиленият се обринал стабилно до раменете, затруднен бил и говорът му, подута била цялата му глава. Още като го видели, медиците го поставили на системи и започнали да му вливат противоалергичния препарат урбазон. В същото време обаче предупредили съпругата, че трябва да закупи от аптеката и да възстанови медикамента, който в момента се поставял на мъжа й. Жената се притеснила, тъй като в суматохата никой не се сетил да вземе пари със себе си, просто бързали да стигнат до Спешното. Намерил се кой да им услужи с пари и Златеви възстановили употребения за ужиления съпруг урбазон.

Драматичната случка се разиграла в ранния следобед на 5 април. Това бил последният почивен ден от великденските празници. Именно тази причина изтъкнали от спешния център по повод закупуването от пациента на лекарството - не се знаело кога ще им доставят следващата партида противоалергичен медикамент.

„Ужиленият е бил поставен на системи с урбазон, след което си е отишъл вкъщи. Обслужен е амбулаторно, т.е. не се е наложила хоспитализация. В тези случаи лекарят може да изпише рецепта и сам да прецени ситуацията - дали случаят е спешен, или неотложен", заяви зам.-шефът на Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ във Варна д-р Антоанета Касабова. Тя допълни, че дежурство във Филиала в Долни чифлик е карал д-р Адем Чакъров. Не всяка алергична реакция попадала в графата на спешните случаи и лекарят бил този, който трябвало да прецени за какво става въпрос, допълни д-р Касабова. Наистина в спешния шкаф в службата имало урбазон, който е поставен на Златев. Както и повечето неспециалисти, семейство Златеви не са били наясно дали са „спешни" пациенти, или не. Всеки друг на тяхно място би постъпил по същия начин, защото за обикновения човек е трудно да различи „спешна" от „неотложна" помощ. При втората пациентът сам закупува лекарствата си, а при спешност - те се осигуряват от центъра.

Според специалисти в областта на токсикологията е възможно да става дума за локална алергична реакция, но ужилване по езика води след себе си сериозен риск от задушаване, ако има оток на гласните връзки. Затова случаят би трябвало по-скоро да се причисли към спешните. Още повече, че при алергиите са възможни и неочаквани обрати, добавят лекари.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отбелязване на Деня на Независимостта
Бюджет 2024
Избори в САЩ
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: