Бяла лястовица кацна в село Звездица

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:45 / 02.07.2009
637
Бяла лястовица се появи в дома на Веселина Живкова на ул. „Сатурн" № 16 в с. Звездица. Според поверието на всекиго, който я види, тя ще носи щастие и ще го излекува от коварна болест. Бялата красавица се появила в Звездица преди седмица. Първи я забелязали съседите на Веселина и мълвата за часове се разнесла из цялото село. Вече почти стотина късметлии са я видели. Според Веселина тя е малко по-дребна от черно-белите си сестри и никога не лети сама. Всеки ден привечер тя се прибирала в старо гнездо от кал и сламки в къщата на Веселина. В селото вече считали стопанката на дома за щастливка и дори се появили завистници. При проверката на „Народно дело" обаче птичето не си беше в гнездото.

Според орнитолозите албинизмът при птиците се дължи на вродено отсъствие на пигмент в оперението. Той бива частичен и пълен. В медицината явлението е известно като леукопатия. Понякога албинизмът се закрепва в наследствеността като расов признак. Причините за появата му не са добре проучени. Според изследователи на творчеството на Йордан Йовков той написва разказа си „По жицата", след като прочел във вестникарска публикация, че в Добруджа се е появила бяла лястовица.

Източник: в. "Народно дело"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Автомобил се заби в манитнелата на АМ "Хемус"
В Добричко: Само за дни - 4 опита за "ало" измами, 80-годишна жен...
Калин Стоянов ще бъде втори в листите на "ДПС-Ново начало" в Бург...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).