Бяла празнува Св. Трифон Зарезан

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:18 / 14.02.2013
1769
Денят на лозарите и винарите Св. Трифон Зарезан отбелязаха с тържество в град Бяла, обл. Варна. Районът е известен с лозарството и винопроизводството, които са изградили дългогодишна традиция.

Празникът започна в 11:30 часа с шествие, водено от отец Венцислав и 13-годишния Станислав Суков, който носеше иконата на Св. Трифон. Жителите и гостите на общината стигнаха до лозовите масиви по пътя за Варна, където бе отслужен тържествен водосвет за плодородие и благополучие и ритуалното зарязване на лозята. Титлата "Цар на лозята" бе присъдена тази година на Тодор Келисакиев. След това празника продължи с награждаване на най-добрите винопроизводители от кмета на общината Анастас Трендафилов. В традиционния конкурс за най-добро домашно вино, което се проведе във вторник, се състезаваха 68 вина в категориите: Димят, Ркацители, ароматно бяло вино (Мускат, Шардоне, Мискет), Розе, Мерло, Каберне Совиньон и ароматно червено вино - Пелин. Панчо Панчев от с. Горица обра овациите на всички лозари и винопроизводители със своето Мерло, което спечели първа награда в категорията.

На пиршеството всички лозари и винопроизводители почетоха народната традиция, която гласи че колкото повече вино се изпие и пролее на празника, толкова по-голям ще е добивът през новия лозарски сезон.


Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
14.02.2013 Зарязаха лозята в Евксиноград
14.02.2013 Трифон Зарезан срещу Свети Валентин - какво ще празнувате днес?
01.02.2013 "Винпром" Пещера събра стотици гости на 5000 дка лозя на Трифон Зарезан
01.02.2013 Почитаме Св. Трифон - лозарите и кръчмарите празнуват днес
Още новини от Регионални новини:
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...
Тежка катастрофа! Един е загинал, трима са пострадали


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).