Делото срещу „Октопод Инвест Холдинг” ЕАД – Варна е внесено в Плевенския окръжен съд

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:44 / 18.05.2009
15655
Делото срещу фирма „Октопод Инвест Холдинг" ЕАД - гр. Варна влезе в Плевенския окръжен съд. Това съобщи говорителят на Окръжната прокуратура Диана Маркова. Тя уточни, че делото е влязло в съда на 14 май. Прокурорското дело е №38. Обвиняеми по него са Светлозар Дичевски - изпълнителен директор и собственик на „Октопод Инвест Холдинг" ЕАД, Ценка Босева - счетоводител във фирми на Дичевски, Капка Радева-Георгиева - вещо лице - оценител, както и съдебен заседател, и Цветозар Найденов - частен съдебен изпълнител с район на действие Окръжен съд - Плевен, посочи потърпевшият Илиян Михайлов, управител на филма „Славомел" ООД - гр. Славяново. Наблюдаващ прокурор по случая е Георги Велков от Окръжна прокуратура - Плевен. През 2004 г. фирма „Славомел" ООД, занимаваща с търговия със зърно и преработката му в собствен мелничен комплекс, става жертва на изпитана и добре работеща престъпна схема, твърди Михайлов. Обвиняемите лица действат координирано, като всеки има своята роля в схемата, коментира в обвинителния акт Окръжна прокуратура-Плевен. Заради тежката зърнена криза през 2004 г. Михайлов и неговите съдружници теглят банков кредит за оборотни средства в размер на 350 000 лв., който е обезпечен с целия мелничен комплекс и други лични вещи. Дружеството не успява да изплати последните три вноски на банката от 103 000 лв. и се обръща за помощ към лоялния си до този момент бизнес-партньор Светлозар Дичевски, собственик на много фирми, включително „Октопод Инвест Холдинг" ЕАД - гр. Варна, „Слънчев дар"ЕАД и други. „Той предложи да купи вземането от банката, да му направим допълнително записи на заповед, по които не дължахме суми от 350 000 лв. Неговото предложение беше чрез съдия-изпълнителя Цветозар Найденов да му се възложи имотът на дружеството в град Славяново и след това отново, след като му изплатим цесията, да ни върне обратно същия", разказа Михайлов. Това обаче се оказва престъпна схема. Действителното намерение на Дичевски е било да получи имота за едно от дружествата си и да го ползва като обезпечение за неговите кредити. По тази схема са цедирани вземания на банки към земеделски производителни кооперации и други мелнични комплекси в Северозападна България, установява Михайлов впоследствие. Ролята на Капка Радева в схемата е да изготви ниска несъответстваща на действителната оценка по отношение на недвижимия имот в град Славяново. Тя оценява имота на „Славомел" на 198 000 лв. при реална пазарна стойност 600 000 лв. Машините и съоръженията, особен залог по кредита, които са оценени от банката на 400 600 лв., са продадени чрез депозитар Ценка Босева на една от фирмите на Дичевски за 50 000 лв. Чрез съдия-изпълнител Цветозар Найденов всички имоти и движими вещи, собственост на „Славомел", са възложени на „Октопод Инвест Хординг" - гр. Варна

Председателят на Окръжен съд - Плевен Румен Лазаров е разпределил настоящото дело на съдия Евдокия Найденова на 16 май, информираха от деловодството на съда. Делото влиза за втори път в Окръжен съд - Плевен. Първият обвинителен акт по досъдебно производство 237/2008 г. е внесен през месец декември 2008 г. Той съдържа около 90 страници и 36 тома доказателства. В рамките на една седмици двама съдии от Окръжен съд - Плевен си правят отвод - съдия Мълчиниколова и съдия Грънчаров, с мотиви, че са познати с един от обвиняемите частен съдебен изпълнител - Цветозар Найденов. Следващият съдия, на който е разпределено делото, е Кристина Лалева, която за няколко дни успява да се запознае всеобхватно с материалите по случая и да издаде разпореждане на 14 януари 2009 г., с което прекратява досъдебното производство и връща делото в Окръжна прокуратура в Плевен, разказа Михайлов. "Установихме конфликт на интереси и заинтересованост на съдия Лалева от неразглеждане на делото и огласяване публично на извършените престъпления от виновните лица, подава писмен сигнал Михайлов до председателя на Окръжен съд Румен Лазаров, до съдия Лалева, Окръжна прокуратура - Плевен, Апелативна прокуратура и Комисията по корупцията към Висшия съдебен съвет. В сигнала Михайлов изтъква фактологично, че съпругът на съдия Лалева - Атанас Лалев, както и нейният свекър - Иван Лалев, активно участват в бизнеса със зърно и са в близки отношения с обвиняемия Светлозар Дичевски, който се ползва с протекциите на бившия министър на земеделието Венцислав Върбанов", твърди Михайлов. Немотивираното връщане на делото на прокуратурата за „отстраняване на процесуални нарушения" дава възможност да бъде поискан четири път отвод на наблюдаващия прокурор Георги Велков, което в крайна сметка не се случва и действията на прокурор Велков са потвърдени от ВКС, като делото е взето под особен надзор, каза още Михайлов. Според него пиарът на Окръжен съд -Плевен Силвия Кръстева не е дала официална информация за делото на медиите нито при първоначалното му влизане в съда, нито при повторното.

„След повторното влизане на делото в Окръжен съд - Плевен ще стане ясно дали ще има безпристрастен съдия в Плевенски окръжен съд, който въпреки засегнатите големи сфери на икономическо и политическо влияние ще има смелостта да насрочи делото и да започне гледането му по същество", смята Михайлов.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Автомобил се заби в манитнелата на АМ "Хемус"
В Добричко: Само за дни - 4 опита за "ало" измами, 80-годишна жен...
Калин Стоянов ще бъде втори в листите на "ДПС-Ново начало" в Бург...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).