Девня чака финансиране на проекти за 9 млн. лв.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:39 / 03.02.2009
421
4,3 млн. лв. са предвидени за реконструкция на детски градини и училища в община Девня. "Проектите са разработени като технически параметри през 2008 г. и са заложени за финансиране по оперативните програми", каза кметът Атанас Кузев. Реализация очакват и разработки на стойност 2,3 млн. лв. в областта на културата. "Разчитаме чрез тях да подновим базата в читалищата на територията на общината", допълни кметът. На същата стойност - 2,3 млн. лв., са очакваните средства за рехабилитация и ремонт на пътната инфраструктура. И тъй като отсега се оказало, че средствата по оперативни програми са почти изчерпани, кметът тръгва за София, за да отстоява правото на финансиране на неотложните общински дейности.

През миналата година в общинската хазна са влезли 900 000 лв. приходи повече в сравнение с 2007 г., отчете Кузев и се закани да намали данъците на населението за сметка на промишлените предприятия в района.

От март в Девня започва да работи Дневен център за възрастни с увреждания. Той е на стойност близо 196 000 евро, като част от инвестициите отиват за ремонтни дейности по старата сграда на бившето училище "Хр. Ботев", в което ще се помещава новата социална дейност. "Вече почти приключваме ремонта, предстои ни да обзаведем помещенията", каза ръководителят на проекта Йордан Вълков. Предвидено е да бъде закупен микробус с платформа за нуждите на центъра. Той ще помага и в транспортирането на хората от околните селища и общини, които ще го ползват. Социални работници, психолози и медицинска сестра са сред персонала на новата структура. В продължение на 10 месеца в нея ще се предлагат развлекателни занимания, социални и здравни услуги.

7 възрастни с увреждания могат да бъдат изведени от социални институции, ако ползват услугите на Дневния център. В момента около 20 старци от Девня са настанени в домове във Варненска област. За да станат потребители на услугата обаче, трябва да има гарантирана устойчивост на проекта. Кметът Атанас Кузев уточни, че обмислят дейностите по проекта да продължат като държавно делегирани.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Автомобил се заби в мантинелата на АМ "Хемус"
В Добричко: Само за дни - 4 опита за "ало" измами, 80-годишна жен...
Калин Стоянов ще бъде втори в листите на "ДПС-Ново начало" в Бург...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).