Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Деян Янчев: Открихме рядка лампа на нос Св. Атанас
Автор: Екип Varna24.bg 11:50 / 10.09.2013Коментари (0)1654
©
Деян Янчев, директор на Общинския културен институт /музей/ в град Бяла. През 2011 г. завършва Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", специалност "история". От една година преподава и в "Професионалната гимназия по селско стопанство и туризъм. От 2009 г. е член на археологическия екип, който проучва Късноантичната крепост на нос Св. Атанас.

- Г-н Янчев какво е най-характерното за разкопките през настоящия археологически сезон?

- Може би най-важното е, че тази година археологическите разкопки са подчинени основно на дейностите по изпълнение на проекта по ОПРР за превръщането на обекта в "туристическа атракция". Ето защо не можем да говорим за един археологически сезон, а за поне три - работата започна още в средата на месец март и навярно ще продължи до средата на месец ноември. Преодоляваме много трудности, но сме един от екипите, които се справят качествено и в срок със задачите. С други думи - отговаряме на всички предизвикателства, все в името на откриване и запазване на археологическото наследство в нашия край.

- Кои са най-интересните резултати, в това число и находки?

- Трудно е не само за мен, а и за всеки член от екипа да определи един или друг резултат, както значението на откритите артефакти. Още нещо - това което е любопитно за повечето хора, за археолозите е ежедневие и понякога мненията се разминават.

Все пак, значимо откритие е попълването на "бялата" досега страница в хронологията на обекта. Имам предвид - първите и засега предварителни резултати плюс находки с датировка в римския период (II-III в.). На следващо място е откриването на части от уличната настилка във византийския период. Като добавим и двете нови винарни, вече може да се даде една по-точна характеристика - обектът може да се определи като малък пристанищен град със значим производствен и търговски потенциал.

Що се отнася за по-интересните находки, бъдещи експонати в залите на музея ще спомена вече добилия вече известност бронзов канделабър / лампа с датировка в края на VIв., който бе открит в една сграда до крепостната стена. Този паметник има един аналог, който се съхранява в Метрополитън музей в Ню Йорк. Ще ми се да отбележа, че за археолозите с не по-малко значение са многото (над 50 бр.) керамични лампи, които бяха открити в същата сграда.

- Какво се случва с откритите експонати? Къде могат да бъдат видяни?

- Най-често пътят на откритите през сезона находки до музейната витрина е дълъг. Той започва още на самия обект с първоначалното почистване. Следва описание в инвентарните книги, документиране (снимки или рисунки) и по преценка - изпращане за реставрация. Едва след завръщането от реставрация и заснемане отново, вече за публикуване, находките се съхраняват във фонда или в музея, където могат да бъдат представени на жителите и гостите на Бяла.

През следващата година музеят ще разполага с изцяло нова сграда отговаряща на съвременните изисквания, в която ще могат да бъдат експонирани повече и по-интересни артефакти за радост на нашата публика.

- Какъв е интересът на българските и чуждите учени към обекта?

- Обектът на нос св. Атанас е един от значимите в българската археология за последните години. Освен от многото български учени, интересът на чуждестранни учени към археологическия обект и находките, които намираме там се увеличава с всяка изминала година. Само тази година бяхме посетени от американски, руски и украински учени.

Трябва да отбележим, че на терена тази година работеха и студенти по археология заедно със своите преподаватели от Украйна, Татарстан и Молдова. Ще ми се да спомена, че за наша, а се надявам и за тяхна радост, голяма част от участниците бяха бесарабски българи обучаващи се в смесеният българо-молдовски университет "Григорий Цамблак" в гр. Тараклия. Тази традиция е вече няколко години и така благодарение на съдействието на община Бяла в лицето на кмета г-н А. Трендафилов, даваме шанс на млади етнически българи живеещи далеч от родината да се докоснат до България.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: