Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Два ветроенергийни парка ще се изградят в община Суворово
Автор: Екип Varna24.bg 17:21 / 18.02.2010Коментари (0)655
©
Два ветроенергийни парка ще бъдат изградени в община Суворово. Единият, чийто строеж започна преди 4 месеца, е инвестиция на българо-испанската фирма „Еолика". Капацитетът му ще е 60 мегават часа. Ще бъдат вдигнати 30 кули, всяка с мощност от 2 мегавата.

За територията на община Суворово има проект за друг ветроенергиен парк, в който ще бъдат построени 50 кули. Администрацията е издала разрешения на три компании, които имат интерес в изграждането на фотоволтаични паркове, тъй като според предварителните проучвания общината с голям потенциал за построяването на такъв тип съоръжения за добиване на електроенергия от соларни панели.

Това стана ясно на стартиралия днес в грандхотел „Димят" във Варна двудневен семинар на тема „Развитието на възобновяемите енергийни източници и влиянието им върху туризма н община Суворово", който е част от проекта „Междурегионално сътрудничество и партньорство за развитие и приложение на ВЕИ между община Суворово и област Бадахос", финансиран по оперативна програма „Регионално развитие" 2007 - 2013 г. - „Подкрепа за междурегионално сътрудничество и обмен на най-добри практики". Стойността му е 263 642 лв., а продължителността - 12 месеца, като до края на проекта остават 4 месеца.

До момента е разработен анализ за приложимостта на възобновяемите енергийни източници на територията на община Суворово, което ще подпомогне постигането на целите, които си е поставила, свързани с реализацията на проекти за енергийна ефективност и насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници (План за развитие на община Суворово за периода 2007 - 2013 г.). Още един анализ за влиянието на ВЕИ върху развитието на туризма бе изготвен, като идеята е двата анализа да бъдат взаимно свързани и да изведат до разработване на иновационни подходи и решения в изключително актуалната сфера на производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. Това от своя страна ще доведе до създаване и реализиране на местни политики в тези две сфери, с което община Суворово ще влезе в списъка на малкото български общини, които ясно заявяват своя ангажимент и решимост да използват предимствата на ВЕИ.

Проектът „Междурегионално сътрудничество и партньорство за развитие и приложение на ВЕИ между община Суворово и област Бадахос" включва дейностите: оперативен мениджмънт и партньорство, подготовка на тръжна документация, учебно посещение на група експерти към община Суворово в област Бадахос, разработване на анализ за приложимостта на ВЕИ на територията на община Суворово, разработване на иновационни подходи чрез анализ за влиянието на ВЕИ върху развитието на туризма и др.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: