Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Две наши рибарски лодки арестувани в Румъния
Автор: Екип Varna24.bg 13:07 / 04.05.2011Коментари (0)1170
© Impact Press Group
2 рибарски лодки от Шабла са арестувани вчера преди обяд в румънски води. Това казаха рибари в града. В ИАРА - Добрич, също вече бяха чули за случилото се, но заявиха, че още нямали потвърждение от граничната ни полиция. Предполага се, че лодките са излезли с мрежи за улов на калкан. Ако това е вярно, излиза, че става дума за бракониерство, тъй като има европейска забрана за риболов в Черно море през двумесечния размножителен период на калкана и тя трябва да се спазва от всички страни членки на ЕС.

След задържане в 12-милната им зона румънските власти имат право да конфискуват лодките и мрежите на нарушителите, заяви Емил Милев, председател на УС на новата браншова рибарска организация "Черноморски изгрев", която обхваща риболовните кораби по Северното Черноморие. Рибарските лодки не членуват в организацията и затова тя не може да вземе отношение по случилото се, подчерта Емил Милев. Той съобщи, че предния ден са се върнали от Мангалия, където вече 20 дни стои задържан техният колега Христо Спасов заедно с риболовния си кораб. Той бил в много тежко състояние, не можел да се отделя от кораба си, нямал достатъчно вода за хигиенни нужди. Граничните полицаи стоели плътно до него, когато трябвало да си купи хранителни провизии от пристанищното магазинче.

Преди няколко дни на годишния форум на "Черноморски изгрев" Емил Милев заяви, че първа задача на браншовата организация става скорошното освобождаване на Христо Спасов, който е незаконно арестуван от румънските власти. Неговият кораб е бил на 20 мили от брега, където според европейския регламент 23.7.1 може да се извършва свободно риболов. Освен това мрежите му били маркирани с разрешената 40 см ширина на окото, заяви Димитър Димитров, адвокат на браншовата организация. Това е прецедент за европейското право, категоричен е Димитров. Вече сме информирали евродепутатите ни, изпратихме писмо и до ресорния еврокомисар в Брюксел, каза Емил Милев. Той очаква бърза реакция, тъй като румънските власти продължават да мълчат по случая. А според румънското право срещу Христо Спасов е започнало наказателно производство, което ще трае минимум 30 дни.

Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: