Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Единствен по рода си музей край Варна – хит сред туристите
Автор: Екип Varna24.bg 08:07 / 19.06.2024Коментари (0)12450
©
Все повече утвърдени в Европа туроператорски фирми търсят контакти с Музея на мозайките в Девня, за да го включат в маршрутите на туристите, като важна спирка от срещата им с хилядолетната история на България. Това съобщиха кметът на общината Силен Шитов и директорът на културната институция Иван Сутев, които представиха най-новите артефакти, включени в експозицията на музея. Австрийската "Сеньорен райзен“ е поредната фирма от бранша, която добави Музея на мозайките и други знакови културно-исторически обекти, разположени на девненска територия, в програмите си за 2025 и 2026 г.

"За нас, като община, приоритет №1 е туризмът. Работим активно, за да привлечем нови партньори в дългосрочен план. За това ще помогне и мащабната реконструкция, която предстои да бъде извършена в музея. Той не е ремонтиран основно от откриването си преди 38 години до момента. Сградата има конструктивни проблеми, амортизирани инсталации и спешна нужда от цялостно обновяване, за да отговоря на нормите на XXI век и изискванията на туристите за съвременна музейна експозиция“, коментира Свилен Шитов.

"Средствата за ремонта – над 5 млн. лв. са осигурени, вече има подписано споразумение с МРРБ, а след приключването на обществената поръчка и одобрението на изпълнителя, предстои с него да бъдат обсъдени и уточнени етапите и детайлите по изпълнението на проекта. Ще настояваме, ако се налага затваряне на музея, то да не се случва през активния туристически сезон“, допълни кметът и увери, че през Лято 2024 Музеят на мозайките ще продължи да посреща посетители.

"Радостно е, че възвръщаме позициите си, които загубихме покрай отлива на туристи по време на ковид епидемията и войната в Украйна. Само в Деня на отворени врати по случай рождения ден на музея над 700 души дойдоха, за да го разгледат и видят експонатите от новите ни витрини - артефактите от последния археологически сезон и реставрираните находки от края на II и началото на III век, открити в антична гробница на територията на кв. "Химик“, уточни Иван Сутев.

Той се надява, че Министерството на културата и т. г. ще одобри проекта за финансиране на проучванията на обекта, където през последните години бе намерено съкровището то златни монети и още много археологически ценности, които хвърлят нова светлина към историята на древния Марцианопол.

"За разлика от много други общини, ние нямаме нужда да търсим исторически обекти, с които да привличаме туристите. Цялата територия на Девня е наситена с история и след края на ремонта на Музея на мозайките археологическите разкопки и проучвания ще станат наш приоритет. За да обогатяваме колекциите му с нови открития и експонати, паралелно с опазването на всички движими и недвижими културни ценности в общината“, допълни кметът Шитов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: