Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Еко-проблемите по Черноморието ще бъдат решени чрез водните проекти
Автор: Екип Varna24.bg 17:07 / 17.06.2008Коментари (0)656
Проблемите със замърсяването на крайбрежните водите на Черно море ще бъдат решени чрез реализацията на интегрирани водни проекти. Това каза днес министър Джевдет Чакъров в Балчик, където беше по повод началото на проект за изграждане и реконструкция на ВиК мрежа със средства от ИСПА, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Министърът припомни, че преди една година в града е започнало изграждането на пречиствателна станция. Така Балчик е един от първите градове в страната, където започва строителството на интегриран воден цикъл, с който ще се решат проблемите на пречистването на отпадните води и на водоснабдяването, каза министърът. Той отново прикани всички общини от Черноморието по-бързо да подготвят подобни проекти и да кандидатстват с тях за финансиране по ОП «Околна среда», тъй като по този начин ще се подобри и качеството на туризма.
Министър Чакъров подчерта необходимостта от спешно решаване на проблемите с пречистването на водите в курортите Златни пясъци и Слънчев бряг, за които общините Варна и Несебър трябва да подготвят проекти. Необходимост от по-скорошно изграждане има и в Шабла. Като общини-отличници от Черноморието той посочи Созопол с подадени четири проекта по ОП "Околна среда" в областта на водите, Бургас - с два водни проекта, също и Бяла. Министърът съобщи, че вече е започнало оценяването по трите приключили процедури за набиране на проекти по ОП "Околна среда". Той изрази удовлетворение от добрия старт на програмата, по която към момента са набрани проекти за над един милиард лева.

Като друг приоритет на МОСВ министърът посочи и опазването на екологичното разнообразие. Той поздрави община Балчик, че към момента е успяла да опази съхранена уникалната си природа. Министър Чакъров беше категоричен, че МОСВ ще следи за стриктното прилагане на природозащитното законодателство не само по Черноморието, но и в цялата страна. В тази връзка той съобщи, че след разпоредена от него проверка в района на Калиакра няма да бъде разрешена реализацията на два големи инвестиционни проекта - на дружеството „Български вятърни централи" за изграждане на 13 ветрогенератора и на „Интерсел" за жилищно строителство. На инвеститора „Инов", изградил ветроенергиен парк в района на Калиакра, ще бъде съставен акт заради неспазване на условия от оценката за въздействие върху околната среда.
На церемонията за началото на проекта в Балчик днес присъстваха и Георги Божинов - председател на парламентарната комисия по околна среда и Карстен Расмусен от дирекция „Регионална политика" на ЕК. Проектът за интегрирания воден цикъл в Балчик е пряко свързан подобряването на водната услуга в града, с опазване на здравето на хората, с по-добрия туризъм, каза Божинов. По този начин ние връщаме в природата един природен ресурс, водата, така както сме я получили, в което е смисълът на интегрираното управление на водите, допълни той.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Ла Лига сезон 2024/25
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: