Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Екокатастрофа висне над Тополи заради сметище
Автор: Екип Varna24.bg 08:47 / 17.01.2012Коментари (0)765
© Varna24.bg
Снимка Архив
Строителни отпадъци засипват декари плодородна земя в Тополи. Заради едно от микросметищата над селото буквално висне екокатастрофа. Проблемният участък бил точно на границата между Тополи и Езерово. Асфалтираният път там вече е буквално заринат от безотговорно изхвърлени строителни отпадъци, но по-страшното е, че боклуците покриват и канала от пречиствателната станция на ТЕЦ-а.

Съоръжението стига до езерото. Чрез него при евентуални аварии се изпуска вода, но сега е затрупано от отпадъци, алармира кметът на Тополи Демир Георгиев. Много от частните имоти в района на екарисажа също били превърнати в строителни сметища. С отпадъци били засипани и земи до бившия Домостроителен комбинат. Проверката там показала, че собственикът на имот от 3 дка е получил разрешение от екоминистерството през 2007 г., за да ползва терена за рекултивация. Напълно затрупани със строителни отпадъци обаче вече били и съседните парцели, за които мъжът твърдял, че има уговорка да ги изкупи от притежателите им. Сигнал за това бе подаден от съветници още в края на миналата година. Тогава стана ясно, че въпросното сметище функционира на ръба на закона. В резултат от полулегалната дейност се засипвал с боклуци и извор с промишлена вода, който се ползва от около 70 фирми.

Като кмет на селото имам ангажимента да опазвам стопанските земи и екокултурите, но сам не мога да се справя. Неведнъж засичах камиони, които изсипват строителни отпадъци на територията на Тополи. Махах на шофьорите, виках след тях, но те невъзмутимо продължаваха. Проследих ги, разполагам и със снимки, които дори запечатват номерата на автомобилите. Изпратил съм ги в община Варна, за да се предприемат мерки срещу нарушителите, но промяна няма. Една от служителките в кметството, която също се включва в проверките за незаконните сметища, дори бе заплашвана с щанги от водачи на камиони, разказа Демир Георгиев. Той е подал официално искане до общинската администрация в новия бюджет да бъдат отпуснати средства за разкриването на 2 нови щатни бройки - полски пазачи, които да патрулират, за да се сложи край на безобразията.

Собственици на имоти в селото засипват кметството със сигнали, че насред плодородните им земи са цъфнали микросметища. Проблемът придобива огромни мащаби - от земеделска кооперация дори се жалваха, че във фонд "Земеделие" не искат да признаят около 15 дка от нивите, които обработват. Причината е, че сателитни снимки са запечатали бунищата и хвърлят сянка на съмнение, че въпросните площи са обработваеми, посочи още Демир Георгиев.

Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: