Европроект следи българските брегове, променящи се от климата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:01 / 07.04.2010
450
България е една от 19-те страни, които участват в проект, финансиран по 7 рамкова програма на ЕС - "Иновационни технологии за сигурни Европейски брегове в променящия се климат" - THESEUS. У нас водещ е Института по океанология към Българската академия на науките.

THESEUS е европейски проект, в който си партнират 31 институти и университети от 19 страни. Целта е да се развива систематичен подход на брегово управление за развиващи се брегови зони, изложени на постоянно променящи се фактори. Обсъждат иновационни комбинации от смекчаващи и адаптиращи технологии, основаващи се на смекчаващи мерки, хидро-морфодинамични техники, дейности към редуциране на обществото и икономиката (повишаване на рисковото осведомяване и пространствено планиране) и ГИС - основен софтуер към поддържане на ефективно защитно планиране. THESEUS ще оперира в осем изследователски района (единият от които е Варненската крайбрежна зона от н. Екрене до н. Галата).

Специална работна среща по проекта ще се проведе утре (8 април) в сградата на община Варна. Поканени са представители на крайморските общини, държавни организации към МОСВ, МРРБ и МТ, нестопански и бизнес организации

Освен по THESEUS ще бъдат представени целите, задачите и получените резултати от действащия проект MICORE по 7 РП на ЕК, който цели да развие система за предупреждение при брегови рискове в услуга на Гражданска защита, както и на проект INWECO.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).