Фестивал на хвърчилата ще се проведе в Шабла

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:34 / 31.08.2011
630
Фестивал на хвърчилата ще се проведе на 23 и 24 септември край Шабла. Той е част от проекта "Безопасно място за червеногушата гъска", финансиран от програма LIFE + на Европейския съюз. Основните събития на феста ще се случват в близост до фара на Шабла.

Форумът ще бъде открит вечерта на 23 септември в 19.00 ч. в Зеления образователен център в града. На официалната церемония ще бъдат наградени най-добрите постижения от международния фотоконкурс под патронажа на FIAP "Дивото" и от Фотоваканция 2011. Те са организирани от Българска фотографска академия "Янка Кюркчиeва", в партньорство с БДЗП и община Шабла. Изложба с наградените произведения, както и творбите от конкурса за плакат на тема "Европейската екологичната мрежа НАТУРА 2000 - живот в хармония с природата", организиран от БДЗП, ще може да се видят по време на фестивала в сградата на Зеления център.

През първия ден на фестивала на хвърчилата, в местността "Паметника" до фара, ще се състои артистичен проект "Нарисувай птица" с участието на 20 графити и улични артисти, които ще творят върху старите цистерни, разпръснати край брега между Шабла и Тюленово. Ще се сформират групи по интереси, ще се проведат работилници за хвърчила, тениски, триизмерни птици, бижута и керамика. Ще бъдат демонстрирани техники за декорация и дизайн, графити върху картони и други подръчни материали.

На Парад на хвърчилата, през втория ден, ще бъдат определени призове за любители и майстори на полета. Той ще бъде организиран с помощта на професионалистите от Българската федерация по авиомоделизъм и ще включва техническа оценка на моделите собствена изработка за класиране на най-красиво летящо хвърчило; полети на хвърчила и авиомодели за деца и юноши, и за напреднали; паралелни демонстрации с авиомодели и хеликоптери.

В часовете преди обяд деца от Шабла, Крапец, Каварна, Дуранкулак, Добрич и Варна, както и гости от съседна Румъния ще пеят, танцуват, рисуват и рецитират на специално издигната сцена и сред природата.

През двата дни за гостите на фестивала ще бъдат организирани безплатни екскурзии за наблюдение на птици до Шабленската тузла с професионален гид - орнитолог. Ще има изложби-базар на местни продукти и произведения на приложно изкуство. За любителите на къмпингуването ще бъде определено специално място за разпъване на палатки.

Намерението е той да се провежда всяка година, като спомогне видът червеногуша гъска, зимуващ всяка година в околностите на Шабла, да се превърне в емблематичен за региона и страната. Организатори са Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и община Шабла, със специалната подкрепа на Зеления център, Българската федерация по авиомоделизъм, Неформална група Amorpha, Българска фотографска академия "Янка Кюркчиeва", Фотографско общество Варна, Архитектурно студио "Фекта", Галерия "Приятели".

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).