Фотоизложба в “Двореца” представя емблематични за Балчик къщи от началото на миналия век

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:00 / 25.05.2010
820
Фотоизложба, представяща емблематични за Балчик къщи от началото на миналия век, бе открита в Каменната зала в "Двореца" в Белия град ". Изложбата е посветена на 25-годишнината от смъртта на румънската архитектка Хенриета Делавранча - Гибори. В периода 1930-1940 година тя създава някои от емблематичните и до днес за облика на Балчик сгради.

От Румъния, специално за събитието, в България е арх. Милица Сион, автор на изложбата. Тя е организирана в рамките на архитектурна среща "Знаци на времето", която се провежда днес. Румънската архитекта Хенриета Гибори е проектирала 23 сгради в Балчик. От тях до днес са запазени седем. Експозицията представя фотоси и скици на сгради. По думите на арх. Сион, тези сгради разкриват един междукултурен диалог в архитектурата. Много от тях носят както отличителни белези на румънския стил на строене през дадения период, така и на Българското възраждане.

Вила "Избънда" в "Двореца" в Балчик също е проектирана от Гибори. Нейният стил арх. Сион определя като съчетание на хармония и простота, на традиция и модерно за него време. Характерно е използването в строителството на сградите на местни материали - керамични керемиди, камък от каварненско, и простотата, с която всичко е сглобено. По думите на арх. Сион, "Дворецът" в Балчик в архитектурно отношение е едно културно преплитане, каквато е била и идеята на румънската кралица Мария.

Посетителите на културния институт могат да забележат преплитане на различни архитектурни стилове - български, румънски, балкански, византийски, татарски и турски. Това е съвсем закономерно, като се има предвид факта, че в миналото градът е населен от различни етноси. Архитект Милица Сион е съставител на редица изложби, представящи личността на съвременни румънски архитекти.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Шофьор блъсна 2-годишно дете и избяга
Ето го извършителя, нанесъл побоя над млад мъж заради паркомясто ...
Лекари се борят за живота на бебе, след като майка му скочи заедн...
Ексклузивно прокурор Анчев: Готова е съдебно-медицинската експерт...
Почина детето, паднало от 5 метра в театъра в Плевен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).