Георги Вулджев: Трябва да се отделя повече внимание на регионите, в които има изоставане на доходите

Автор: Георги Иванов
Коментари (0)
11:42 / 22.07.2024
2198
Стандартът на живот в София и някои по-големи градове е висок. Трябва да се отделя повече внимание на тези региони, в които наистина има изоставане на доходите, и там да се концентрира вниманието. Това каза икономистът Георги Вулджев в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

През изминалата седмица КНСБ излезе с доклад, според който за издръжката на едно тричленно семейство са необходими 2615 лева. Месечната издръжка за един човек е 1872 лева. "Според КНСБ 62% от населението получава доходи до това ниво. Данните им са осигурени на база данните за осигурителния доход на българите. Около 1/3 от работещите българи обаче не се осигуряват на реалните доходи и съответно данните не са точни“, посочи икономистът.

Георги Вулджев отбеляза, че разликите в нивата на средната работна заплата по региони се различава значително. "Средната заплата в столицата по последни данни е почти 3000 лева. Това не е нещо, което може да се адресира, като просто вдигнем минималната работна заплата на всички“, заяви той.

Икономистът коментира и доклада на Световната банка отпреди няколко седмици, според който България вече се нарежда сред богатите страни на глобално ниво. "Сравнена с по-голямата част от света, България не е бедна държава. Ние се сравняваме най-вече със Западна Европа, която все още е един от най-богатите региони в целия свят. Ние сме си сложили най-високата летва и в рамките на Европейския съюз ние наистина сме най-бедни, но на глобално ниво дори България по доходи е богата“, посочи Вулджев.

По думите му заплатите в София са сравними със заплатите в редица други европейски градове. "По-високи са дори от Атина, сравними са с тези в Будапеща“, даде примери икономистът.

Липсата на спестявания е факт в почти целия развит свят, обясни Георги Вулджев. Един от основните фактори за това в последните години е инфлацията.

По последни данни инфлацията в България е 2,6% на годишна база. Според него е много мало вероятно тя да падне под 2%. "Вероятно е във второто полугодие да има леко ускорение, защото вече виждаме сериозно покачване в цените на електроенергията. При нехранителните стоки и редица услуги все още има нива на инфлация над 3-4%. Инфлацията в средносрочен план е много вероятно да се движи в диапазона 3 до 4%“, прогнозира Георги Вулджев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (690):
04.10.2024 Хампарцумян: "Дупката" в бюджета ще се увеличи
02.10.2024 Как действат лицата, които се опитват да измамят НОИ за обезщетения
01.10.2024 Бюджетен дефицит от 2,8 млрд. лева се очаква да има към края на септември
01.10.2024 Важна информация за пенсионерите 
30.09.2024 Има определени условия, за да получаваме допълнителния "клас прослужено време" към заплатата
30.09.2024 Към края на август в хазната са постъпили едва 64,8% от разчетените за годината приходи от данъци
Още новини от Регионални новини:
Жена почина след АГ операция, две деца останаха без майка
Разбиха ферма за канабис със стока за милиони
Джип на "Гранична полиция" и лек автомобил катастрофираха край Бу...
Спасителят на подхвърленото в Айтос бебе: Ако го бях изоставил, д...
Чудовищна се оказа схемата, по която са действали диригентът и ав...
Със счупени ребра и черепно-мозъчна травма: Жена е в кома след до...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).