Готовността за защита на населението при пожари се обсъди на работна среща в Добрич

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:52 / 19.07.2024
1596
Днес – 19.07.2024 г., от 10.00 часа в Областна администрация се проведе работна среща във връзка с писмо на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и ръководител на създадения от министър-председателя Димитър Главчев Оперативен щаб на национално ниво за преодоляване на кризата с пожарите в страната.

На срещата присъстваха ръководството на ОД МВР, представител на Регионална дирекция по горите във Варна, представител на Областно пътно управление, директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ и директорът на Областна дирекция "Земеделие“. Целта беше да се направи анализ на пожароопасната обстановка в областта и готовността за реакция и координация при необходимост. В анализа, представен от комисар Дарин Димитров – директор на РД ПБЗН, сподели, че за месец в областта са възникнали 140 пожара, като основната вина за тях е човешка небрежност. Той поясни, че сериозният проблем в областта при възникване на пожар е наличието на вятър, което води до бързото разрастване. По отношение на организацията за реакция Д. Димитров бе категоричен, че има добра координация между различните институции, земеделските стопани по места оказват помощ. Инж. Десислава Иванова – директор на ОД "Земеделие“ информира, че има издадена заповед за повишен риск при достигане на восъчна зрялост на посевите, направени са прегледи на техниката и всички земеделски стопани спазват изискванията за противопожарна защита. Тя припомни, че от 18.07.2024 г. има издадена заповед на министъра на земеделието и храните, с която до 18 август т.г. се забранява дейности по косене с мулчъри и други уреди в пасища и мери.

В изпълнение на заповедта за обявения пожароопасен сезон за 2024 г. временно за месец са спрени дейностите по косене на банкетите по републиканската пътна мрежа. РД ПБЗН съвместно с Регионална дирекция по горите – Варна, извършват проверки за спазване на противопожарните мерки в държавните горски и ловни стопанства.

Засилена активна информационна кампания по общини извършват и служителите на МВР.

Областният управител Р. Русев ще подготви писмо до общините, с което апелира кметовете и кметските наместници по места да информират населението за забраните за палене на огън на открито, та дори и в личните дворове, защото рискът от пожари е изключително висок.

Р. Русев за пореден път настоява населението да бъде отговорно и изразява увереност, че при забелязване на признаци на пожар, своевременно ще бъдат подавани сигнали на тел. 112.

Виж коментарите (0)

Още по темата (405):
15.09.2024 Има ли криза с боклука по Черноморието?
15.09.2024 Локализиран е пожарът в Созопол
13.09.2024 Българските пожарникари отбелязват професионалния си празник
07.09.2024 Пожар на АМ "Тракия"! Задимено е!
07.09.2024 Мъж едва не изгоря в изоставени лозя край Сандански
06.09.2024 Пожарът, който избухна вчера над Каменар е потушен 
Още новини от Регионални новини:
42-годишен преби възрастен мъж и съпругата му: Причината – засекл...
Тежка катастрофа! Един е загинал, трима са пострадали
20-годишно момиче се заби с колата в къща в село Къкрина – пораже...
Хванаха нелегални мигранти на един от булевардите в Бургас
Тежка катастрофа край Шумен, магистралата е затворена
Няма данни за пострадали или разрушения в Русенско след силното з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).