Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Град на близо 500 години край Варна празнува днес
Автор: Екип Varna24.bg 12:23 / 27.08.2024Коментари (0)1458
©
Областният управител на Добрич Румен Русев изпрати Поздравителен адрес до кмета на община Шабла г-н Мариян Жечев, като чрез него отправя своя поздрав и към жителите на най-източния град в Република България по повод 55-тата годишнина от обявяването на Шабла за град. "Събитието е повод за гордост, защото отбелязва усилията на поколенията да превърнат най-източната точка на Родината ни – град Шабла, в съвременно селище. Използвам възможността да поздравя кметския екип и общинските съветници, които си поставят високи цели и полагат сериозни усилия за тяхното осъществяване в името на по-доброто бъдеще на своите съграждани!“ – се казва в Поздравителния адрес. С пожелания за здраве и благополучие, Румен Русев изказва и благодарност към всички, които допринасят за просперитета и изграждането на новия облик на Шабла.

Поздрав, жителите на града, получиха и от кмета: Уважаеми жители на община Шабла, от името на Общинска администрация и от свое име, имам удоволствието и честта да Ви поздравя с 55-та годишнина от обявяването на Шабла за град.

В днешния празничен ден – 27 август, искам да изразя своята благодарност към хората, които обичат и милеят за нашия роден град, които не щадят своите идеи, енергия и труд за развитието и модернизирането на Шабла. Да изкажа своята признателност към всички, които са работили и оставили своята диря за благополучието и просперитета на нашия град. Благодаря на бизнеса и на всички институции за доверието и безрезервната подкрепа.

Бъдещето на нашия град зависи от личния принос на всеки гражданин, от нашата ангажираност, от чувството ни за отговорност и желанието да продължим да работим Шабла да става все по-добро място за живеене. Само с общите ни усилия ще съградим това, което желаем.

Отговорността, която нося пред всички Вас е голяма и Ви благодаря, че заедно продължаваме да бъдем обединени около общата ни цел – бъдещето на нашия град и развитието на нашата община. Бъдете здрави, щастливи и успешни в делата си!

Градът ни е жив и богат с хора като вас!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Мариян Жечев, кмет на община Шабла.

Топонимът Шабла се появява за пръв път в официален писмен документ от 1573 г. и за разлика от много други селищни наименования не е променен и до сега .

Според легенда, на морския бряг близо до днешния фар е имало имение, притежание на Айше Абла, т.е. на леля Айше. Поради върлуване на чума къщите на имението били преместени навътре от морето и получили наименование името на собственицата, от което отпаднала първата сричка.

Според друга хипотеза селището е получило наименованието си от дивия киселец – лапада, чиито листа са като саби. От името сабля се е получило името на селището.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: