Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Грозен, но безопасен – Камен бряг с ограда
Автор: Екип Varna24.bg 11:47 / 30.03.2010Коментари (0)1113
©
В Камен бряг в момента е мъртво време. Селото е утихнало в очакване на лятото и пристигащите отблизо и далеч туристи. Дори строителството е замряло, правят се козметични ремонти на къщите и никой не впряга сили в изграждането на нови жилища. Единственото нещо, което разбунва духовете на местните в момента, е искането на ВМРО скалите край Камен бряг да бъдат оградени. Патриотичната организация e събрала близо 5000 подписа в подкрепа на искането. Те ще бъдат изпратени на кмета на община Каварна Цонко Цонев с настояването поне за тазгодишния Джулай скалите край селото да бъдат обезопасени с ограда.

Посрещането на първото юлско утро се чества край Камен бряг повече от 20 години. Започва спонтанно около средата на 80-те години на миналия век. Кръстен на едноименната песен на „Юрая Хийп", празникът се смята за своеобразен протест на българските младежи срещу комунистическата власт. Той е продължение на хипи движението в Америка и макар и отдавна отминало като световна тенденция, у нас празникът продължава да се отбелязва.

Преди години младежите вярвали, че първите слънчеви лъчи на юлското утро пречистват и са символ на зараждащия се живот. Днес повечето хора, които празнуват край Камен бряг, смятат първото юлско утро за повод за събиране с приятели, палене на огън, пиене и свирене на китари. Някои обаче наблягат повече на алкохолното съдържание, а веднъж пуснеш ли духа от бутилката, никой не знае как точно ще приключи празникът.

Само през последните десетина години от скалите на Камен бряг към вечното тъмно море са полетели повече от 5-има души. Отвесните 30-метрови камънаци са посрещнали телата на момчета и момичета, объркали пътя в тъмното - вместо в посока селото тръгнали в посока ръба на скалите. Последният фрапиращ случай е от 1 юли 2009 г., когато 23-годишен младеж намери смъртта си на скалите край Камен бряг. Момчето празнувало с приятели посрещането на първото юлско утро. Около 1 ч. тръгнало към скалите и повече не се върнало. Бивакът, в който той празнувал, е само на метър от ръба на скалите.

Организирането на биваци в прекалена близост до ръба на скалите е основният проблем на празнуващи и почиващи край село Камен бряг. Култовото огънче - метална тръба, от която целогодишно излиза горящ газ, привлича мнозина към ръба. Преди години тръбата излизала на самия ръб на скалата и местните се принудили да променят местоположението й, за да се избегнат инциденти. Сега огънчето се намира на около 20 метра навътре в сушата. Хората уж стоят по-далеч от ръба на скалите. И въпреки това инцидентите продължават.

Искането на ВМРО скалите на Камен бряг да бъдат обезопасени с ограда обаче не се нрави на местните жители. Собствениците на къщи и хотели смятат, че метална ограда ще ги загрози, но няма да предотврати инцидентите. Вярват, че трябва да се промени мисленето на хората, които посещават скалите край селото. Просто трябва да им се втълпи, че прекомерната употреба на алкохол и упойващи вещества в опасна близост до ръба може да доведе до трагичен край на тях или на някой техен приятел.

През последните три години Джулай морнинг се посреща в компанията на един от легендарните вокалисти на група „Юрая Хийп" - Джон Лоутън. Името и магнетизмът на Лоутън привличат хиляди почитатели на музиката на скалите край Камен бряг. Община Каварна организира празника на платото край селото и осигурява охрана за предотвратяване на инцидентите. През 2009 г. скалите са оградени с ограничителна лента, а на много места патрулират полицаи. Въпреки това 23-годишният Веселин се раздели с живота си, а друг като по чудо бе спасен, след като известно време се търкалял в тъмната пропаст край морето. ВМРО настояват за поставяне на метална ограда. Според местните това няма как да стане, защото решетките ще бъдат откраднати. Освен това смятат, че е невъзможно ограждането на цялото крайбрежие и дългата повече от километър ивица край Камен бряг, която привлича толкова много хора.

И едната, и другата страна смятат обаче, че инцидентите трябва да спрат. Сега решението зависи изцяло от общинската администрация в Каварна, а времето до тазгодишния Джулай намалява. По-малко от 3 месеца остават до изгрева на първото юлско утро, когато скалите край Камен бряг ще посрещнат отново хиляди хора. Дано този път не вземат поредната си жертва.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отбелязване на Деня на Независимостта
Бюджет 2024
Избори в САЩ
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: