Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гурбетчии вдъхват живот на Пчелник
Автор: Екип Varna24.bg 11:04 / 02.05.2011Коментари (0)1005
© Impact Press Group
Само за две-три години работа в чужбина, гастарбайтери са сколасали да вдигнат нови къщи в село Пчелник. Близо половината от жителите му са от ромското малцинство. "Допреди година имаше цели семейства, които работеха в Испания, Италия, Австрия и Франция", каза кметицата на Долночифлишкото село Лиляна Петкова. Сега обаче навън работели около тридесетина души. Някои фамилии явно са "дръпнали" напред след като заработили в чужбина.

Само допреди няколко месеца къщата на Велика Иванова е приличала по-скоро на коптор, сега обаче цялата фамилия с три-четири дребни деца се е преместила в нова къща с алуминиева дограма. "А, снахата прати пари от Франция, та се оправихме", разказва бабата. Пред новата къща малката Мега пере в леген дрехите на бебето, което е легнало да спи за следобед. Съселяни на семейството разказват, че майката от години е на гурбет във Франция. Те упорито разказвали, че майката работела във фабрика за свирки във Франция, но малцина вярват на тази версия. Сега жената се върнала за празниците и вероятно щяла да замине пак. По този почин в Пчелник са вдигнати не една и две къщи. Около тридесетина са новите домове, спретнати по модерен маниер, благодарение на заработените в чужбина пари.

Не навсякъде в тази част на махалата нещата са толкова добре. В някои от къщите времето сякаш е замряло отпреди век-два. По същата улица в ромската махала в една от къщите мизерията си личи от улицата. Счупените прозорци на къщата са запушени с овехтели палта и якета, които наполовина стърчат навън. Спътниците ни ни предупреждават да не стъпваме във вадата, която тече пред къщата, защото това е "канализацията" на дома. Млада жена ни посреща пред къщата. Каза, че е останала у дома днес, заради едното от децата, което май нещо не било добре. Иначе тя и мъжът й ходели на работа към Горското в Горен чифлик. Питаме дали можем да надникнем вътре. "А, то не е оправено, ама за какво ви е. Какво ще снимате, то на нищо не прилича", казва Тодорка Тодорова.

Пробваме да влезем, ама един от наследниците на къщата - Тошко, се е барикадирал вътре и е пуснал резето. Майка му вика настойчиво, ама на него не му се чува. Все пак успяваме да влезем в къщата, където е трудно да повярваш, че в една стая живеят петима души. Скована от дъски маса, на който още стои нераздигнато ядене. Стените от години не за виждала мазане и не реват, ами направо крещят за варосване. Най-малкият наследник на фамилията Димчо се крие зад единия дирек на къщата. В двора е същата натурия, както и в жилището. Семейството има и момиче на 12 години.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: