Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Храмът на Кибела още чака зимното си покритие
Автор: Екип Varna24.bg 15:36 / 24.11.2010Коментари (0)714
©
Храмът на Кибела в Балчик все още чака зимното си покритие. Малко повече от месец остава до Нова година, времето всеки момент може да скове и да удари фъртуна, което ще означава, че този ценен културно-исторически паметник от древността за четвърта поредна година ще зимува на открито. Сагата около храма на фригийската богиня Кибела направи решителна стъпка към развръзка. С писмо от 19 октомври министър Вежди Рашидов разпореди издигането на защитен навес над разкопките, които повече от 3 години са оставени на произвола на съдбата, под влияние на атмосферните условия. Тази стъпка обаче досега няма конкретни измерения.

"До момента не е направено нищо по въпроса с покритието. Всичко е в ръцете на културното министерство. То отделя и средствата за защитния навес, макар че и общината може да си го позволи. Явно въпросът опира до придвижване на документация или нещо друго", каза кметът на Балчик Николай Ангелов.

Той припомни, че сагата около културния паметник, който е наистина уникален в света и от него излязоха изключително ценни артефакти, се точи вече няколко години, тъй като теренът, на който се намират разкопките, е частна собственост. Там пък собственикът бизнесмен имаше намерение да вдига хотел. През годините общината и лично кметът предлагаха различни варианти за решаване на проблема - включително замяна на терена или изплащане на

обезщетение на собственика, но той така и не прие вариантите и скочи с неизпълними и нереални финансови условия. Така в тези повече от 3 г. разкопките бяха на произвола на съдбата и през есента и зимата се пълнеха с дъжд и сняг, а камъкът се рушеше.

В писмото на Рашидов от 19 октомври бе записано още, че ако министерството установи бездействие от страна на собственика по опазване на културния паметник и той остане изложен на рискове, министърът ще разпореди отчуждаване на имота. До днес обаче и това не се е случило.

Междувременно кметът Николай Ангелов обяви, че в неговата община дългоочакваният сняг никога не е изненада, както се случва на много места в България. "Балчик винаги е готов за зимата. Смея да твърдя, че при нас винаги е почистено, включително и в общинските села. Когато завали сняг, никой тук не търси кмета. Създали сме перфектна организация, която сработва от години. Общината разполага с достатъчно техника - снегорини, роторни машини, гребла, има и екипи, които се задействат при нужда, разполагаме с необходимите количества пясък, сол, луга. Селата в общината пък се почистват от кооперациите, които си имат строго определени територии на действие. Всеки си знае къде чисти. Макар че не ни е задължение, почти всяка година се включваме и в почистването на републиканската пътна мрежа. И там помагаме. Така че зимата няма с какво да ни изненада", категоричен е кметът Ангелов.

Източник: в. "Черно Море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: