Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Христо Ковликов, Китарен фестивал - Пловдив: Имаме намерение да разширим фестивала във времето
Автор: Екип Varna24.bg 14:52 / 26.09.2024Коментари (0)254
©
Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Христо Ковликов, организатор на Plovdiv GultArt Fes, който започва от 4 до 6 октомври в Пловдив. 

Какво ще видим тази година на фестивала, който организирате, г-н Ковликов?

Тази година откриваме с един страхотен фламенко концерт. Това е един фламенко пианист, колкото и странно да звучи, има и такъв инструмент във фламенкото. Давид Бермудес, който идва със своя квинтет, в който участва, и с една страхотна танцьорка, една от известните испански танцьорки - Ноелия Варгас се казва, която има фламенко училища и участва в много проекти, доколкото знам. И на Бродуей е участвала. Тоест, ще можем да се насладим на истински фламенко танцьори. Фестивалът започва на 4 октомври - петък, от 19.00 ч. на лятно кино “Орфей" в Пловдив. Едно прекрасно място за култура, то изобщо се разработва много добре. След това, вечерта, в т. нар. “Фестивален клуб", който сме нарекли, ще направим  концерт на Ангел Демирев, който е страхотен китарист български, може би в момента е един от най-добрите, който идва с два проекта наведнъж. Той е нарекъл проектите "Двойно трио" и "Природите на китарата". Ще представи електрически вариант на китара с негови композиции, всичко той си е композирал акустично. И естествено, ще завършим, най-вероятно, с джем сешън, тъй като предимно хора, които уважават хубавата музика идват и искат да посвирят, да се представят естествено, това е в  Bee Bop Cafe. А на следващият ден, на 5 октомври, от 19.00 ч., отново в лятно кино “Орфей", ще представи един двоен концерт, това е времето на двойните концерти, така се получи, на "Дел Падре" и "Танго Кетс", тоест испаноезичен концерт, но в различни стилове, със смесване, фюжън и т.н.. Тук "Дел Падре", аз самият съм лидер на тази банда, ще отпразнува своеобразно 15 години от създаването си като група, така че ще бъде много празнично.

Освен, че музиката предразполага, тя е много лятна, ще изпратим лятото, така да се каже, с лятна музика и аржентинско танго, много интересен формат. А вечерта, отново във Bee Bop Cafe, свой концерт ще направи една австрийска група, едно австрийско трио, които са джаз, фънк, фюжън и т.н., тоест, свирят много стилове смесват и те, страхотни са, много добри музиканти и така ще завършим отново с джем сешън. В последният ден, имаме, в 10.00 ч., финален конкурс по китара, класическа китара, който се провежда вече за пета или шеста година. И в АМТИ (Академията за музикално и танцово изкуство) ще се проведе в 10.00 ч. финалният рунд.  И вечерта закриваме с троен концерт.

Не двоен, троен този път?

Да, да, нали двойни, сега на завършека троен, става надграждане. Той ще е изцяло посветен на класическата китара. Един италиански китарист, който преди две години спечели въпросния конкурс във Bee Bop Cafe, от Неапол и един млад турски китарист- Йозберг Саръгюл и ансамбъл “Академика" към АМТИ, и ще наградим победителите от конкурса. След това сигурно ще отидем да хапнем някъде, за да завърши както си трябва този така прекрасен фестивал. Молим се за хубаво време.

За майсторските класове малко повече да ни кажете?

А, точно така. Въпросният Нино Д"Амико, които ще изнесат концерт, и Йозберг Саръгюл, ще направят майсторски класове в АМТИ на 5 октомври. В момента вървят записванията, цялата информация е на нашия сайт GuitArt.bg и на нашите социални мрежи, които пак са с GuitArt.bg Фейсбук, Инстаграм и т.н. В този смисъл, ако някой има желание, може да намери информацията много-много лесно.

Наистина много интересно, за коя година се прави този фестивал?

Ами, значи 9-та година и аз даже ги броях на пръсти онзи ден.

Да, ние миналата година говорихме за жфестивала, но все пак да кажем още сега.

Девети фестивал е, и така вече можем да говорим за традиционно събитие, което наистина се очаква от публиката, и от любителите на изкуството като цяло, не само на китарите.

Не можете да се оплачете от посетители по концертите, предполагам?

Не, аз не се оплаквам от нищо по принцип, но има интерес, наистина се чака събитието и хората си идват, защото знаят, че ще им предложим нещо, което не са виждали предни години, или пък поне част от това. Защото, цялата идея всъщност, на целия фестивал, ние така започнахме да представяме китарата в най-различните й лица и цветове, и роля, в различни стилове музика. И мисля, че успяваме, покрихме доста стилове, където участва не само китарата, изобщо струнните инструменти, които са сродни с китарата, от Турция, от Грузия имахме миналата година, кънтри имахме, тингър стайл, изобщо не мога да ги изброя всички стилове. Но тя е много благодатен инструмент, тъй като най-малкото е най-популярният инструмент в света.

А този конкурс за китара, той започна ли вече?

Той започна, обаче ние го правим покрай пандемията, възприехме този стил, първият кръг е онлайн, тоест видеокръг, да не идват хората напразно.

Журито селектира шестима от най-добрите, които вече физически се явяват за участие.

Само българско ли е участието в конкурса, или не?

Не, даже малко българско участие има, за съжаление.

Знам, че миналата година имаше международно участие.

Въпреки, че за малкото българско участие имаме двама победители, български, в предишни години Георги Димитров-Жожо и Павел Ралев - двамата, те всъщност не се обучават и не живеят в България за съжаление, но все пак представят България в тези конкурси, в кариерата си, и от това сме доволни.

А кой ви помага в организацията, защото все пак това си е трудоемко, не е работа за един човек?

Има много хора, които ни помагат. Основният екип сме аз и съпругата ми, която е пиар и всичко покрива като пиар. В организацията помага и проф. Стела Митова Динкова, която стана заместник-ректор на АМТИ, тя е китарист от много години и се познаваме от деца с нея, тя много помага и страшно много доброволци, които наистина така милеят.

Може би студенти също с нея?

Да, студенти, музиканти, ученици от музикалното училище, имаме много стабилна помощ.

Да кажем, че и става и с финансова подкрепа на Община Пловдив, може би?

Точно така, искам да благодаря специално на Община Пловдив, че вече 9 години вярват в нас и ни подкрепят финансово. И специално за този фестивал и на Министерство на културата, които отпуснаха сума за концерта на Дел Падре и Танго Кетс, също искам да благодаря, имаме и други спомосъществуватели със струни и т.н., които са важни за младите. Всъщност много-много стабилно е насочен целият фестивал към сега тепърва развиващите се китаристи. Така че гледаме наистина да има полза. 

С билети, или входът е свободен?

Билети има за концертите основните, които изброих от 19.00 ч., в мрежата на Eventim, а пък в клуба Bee Bop Cafe, във фестивалния клуб, са безплатни концертите, така че да, има за всекиго по нещо за любителите на китарата, във всички стилове - фламенко, аржентинско танго, просто всичко.

Аз още го оприличавам, затова е CuitArt, за да има хем китара, хем изкуство, правим много странични събития понякога като изложби и т.н. Тази година не успяхме, извън тази програма, която изброих да направим друго, но пък животът е пред нас.

Може ли един въпрос извън фестивала? Имам впечатление, че като че ли фламенкото и аржентинското танго отново излизат на мода, като че ли са модерни в момента, или не е стихвал интересът? Има ли такова нещо, или на мен така ми се струва?

Да, има.  Твърдението е вярно, че никога не е стихвал интересът, но може би понякога избухва повече. Аз наблюдавам през всичките години как се движи интересът, понякога има много голям интерес към класиката, друга година има много голям интерес към останалите стилове. Но фламенкото и тангото те са живи, това е жива музика.

Има много емоция в тях, да.

Има емоция, има плюс това много елементи, има музика, има танц, има пеене,  цялото нещо съчетава много неща в тези стилове. Така, че доста по-голям брой хора привлича.

Да пожелаем успех на фестивала и да не спира, да продължавате и другите години.

Много благодаря, нямаме намерение да спираме, напротив. Имаме намерение да го разширяваме, даже си говорихме, че може би трябва във времето да стигне и до повече дни, до седмица.

Да, да се разшири като време.

Във времето да се разтегли, може би лятото, есента и т.н.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: