Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
И Дуранкулашкото езеро замръзна
Автор: Екип Varna24.bg 12:36 / 02.02.2012Коментари (0)1537
© Impact Press Group
Снимка Архив
Тези дни заради изключително ниските температури Дуранкулашкото езеро в община Шабла замръзна. Замръзването на езерните води не е необичайно, но е рядко явление, разказват местните хора. В миналото през лютите зими шабленци са отсичали големи късове лед от замръзналото езеро, като ледените блокове са били пренасяни в зимниците на къщите за съхранение на риба, защото навремето хладилници не са били използвани.

Езерата Дуранкулак и Шабла са в списъка на Рамсарската конвенция на 11-те места у нас със световно значение - местообитание на стотици видове птици, животни и растения. Други такива места в България с особено значение са местността Пода, езерата Атанасовско, Вая, Сребърна, Поморийско, комплекс Ропотамо, остров Ибиша, комплекс Беленски острови и карстовият комплекс Драгоманско блато. Само преди ден орнитолози са забелязали в района на Дуранкулашкото езеро птици от рядък вид - голяма и малка дропла (стрепет). Добрата новина дойде няколко седмици след обезпокоителното съобщение, че бракониери са отстреляли единствения наблюдаван в този район и в страната ни вид на голяма дропла и точно, когато се отбелязва Световния ден на влажните зони.

На 2 февруари през 1971 г. е подписана Конвенцията за влажните зони, известна още като Рамсарска конвенция. Тя носи името на иранския град Рамсар, където е подписана. В момента страните членки по Конвенцията са 160. България е осмата страна, която я подписва още през далечната 1974 г. Конвенцията цели да насърчи опазването и популяризирането на богатството на природни феномени, като водата, храната, биоразнообразието, и да се постигне разумно използване на тези ресурси. Подобни инициативи целят да бъде привлечено вниманието върху въпроса за значението на водните басейни - морските крайбрежия, реки, езера, блата, мочурища, изкуствени водоеми, за да се поддържа устойчивото развитие на нашата планета и да се гарантира здравето и благополучието на всеки един човек, тъй като е доказано, че връзката между доброто състояние на екосистемите на влажните зони и човешкото здраве е много тясна. В развиващите се страни всеки пети няма достъп до чиста питейна вода. Изчислено е, че 1,4 милиарда души живеят в близост до водни басейни, където водата не се използва по устойчив начин. Тази година мото на Световния ден е: "Влажни зони и туризъм". Туризмът по тези места е полезен на хората и дивата природа от екологична и икономическа гледна. В глобален мащаб е известно, че поне 35% от Рамсарските места по света развиват туристически дейности.
По повод днешния Световен ден на влажните зони е организирано посещение на Шабленското и Дуранкулашкото езеро и района около тях за наблюдение на червеногуши гъски и други водолюбиви птици от деца в училищата в село Дуранкулак и Каварна. Предвидено е също състезание за ученици от град Каварна и финал на конкурса по случай Деня на влажните зони. В Шабла ще бъде представена пиесата "Пътешествието на червеногушата гъска" с участието на ученици от морския град. Ще бъде направена и презентация на експерти от Тръста за водолюбиви птици и влажни зони (WWT) пред местни хора и водачи на природолюбителски туризъм от Зеления образователен център в Шабла.

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 289
23.03.2012 »
19.03.2012 »
12.03.2012 »
08.03.2012 »
07.03.2012 »
07.03.2012 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Отношенията София-Скопие
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: